Sretni roditelji u raljama administracije

Maraton po šalterima za 200 KM!

Kako bi predali Zahtjev za priznavanje prava na jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, potrebna je obilata dokumentacija.
Lifestyle / Obitelj | 06. 10. 2017. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ste dobili novorođenče sigurno je da vašoj sreći nema kraja. No, naš administrativni aparat se svakako pobrinuo da vam veselje bude nešto manje, jer ako želite iskoristiti pravo na jednokratnu naknadu za opremanje novorođenčeta (u iznosu od 200KM) koju odobrava Vlada HNŽ-a, morate proći pravu scilu i haribdu, odnosno obići gotovo svaki šalter u gradu i dobro se natrošiti goriva, živaca i novca da bi prikupili sve što se od vas traži! Stoga ne čudi da su nam se mnogi građani već požalili da, nakon što je 1. listopada na snagu stupio Zakon o zaštiti obitelji s djecom, procedura za dobivanje jednokratne pomoći ne samo da je obilna, nego i krajnje komplicirana.

I zbilja, mladi očevi će, po planu i programu za zahtjev za priznavanje prava na jednokratnu pomoć za opremanje novorođenčeta, umjesto da vrijeme provedu sa ženom i novorođenčetom, izgubiti dan, dva, a možda i više u ganjanju papira i uvjerenja, koja su postavljena kao da namjerno žele odbiti roditelje da uopće ganjaju tih 200 KM. Jedna od naših čitateljica poslala nam je i originalni papir sa svime što se od roditelja traži.

Kao što se vidi iz priloženog, ako mislite da vaše dijete zaslužuje tih 200 KM od države (a zapravo od vaših novaca koje ste već nekako dali u proračun) morate izvaditi barem desetak raznih papira. Potrebno je između ostalog priložiti potvrdu o prijavi prebivališta za roditelje djeteta, odnosno skrbnika ili usvojitelja djeteta. Kućnu listu ovjerenu od nadležnog tijela. Presliku osobnih iskaznica za punoljetne članove kućanstva, izvod iz matične knjige rođenih za dijete.

FT1P - Fali ti jedan papir!

Potrebno je dostaviti dokaz o prihodima kućanstva i to:

Potvrdu o iznosu primanja iz radnog odnosa, uvjerenje o primanjima po osnovu starosne invalidske i obiteljske mirovine ili ček o zadnjoj mirovini, uvjerenje o (ne)ostvarivanu prava i visini primanja po propisima braniteljsko-invalidskoj zaštiti i zaštiti civilnih žrtava i zaštiti osoba s invaliditetom, uvjerenje porezne uprave o ostvarenju prihoda po osnovu (Su)vlasništva poduzeća ili samostalne radnje, prihoda od dopunske djelatnosti, prihoda od imovinskih prava i prihoda po osnovu autorskih prava.

Potrebno je dostaviti i uvjerenje službe za zapošljavanje o nezaposlenosti i iznosu naknade za nezaposlenost, zatim rješenje nadležnog Općinskog suda o upisu poduzeća u registar i svih izmjena upisa.

Zatim je potrebno i uvjerenje nadležne općinske službe o (su)vlasništvu samostalne radnje, odnosno o obavljanju dopunske djelatnosti.

Nužno je donijeti i potvrdu nadležne policijske uprave o (ne)posjedovanju motornog vozila za sve članove kućanstva (u slučaju kada postoji dokaz iz nadležne policijske uprave da nitko od članova kućanstva nije vlasnik motornog vozila, podnositelj zahtjeva dužan je dostaviti ovjerenu izjavu pod materijalnom i kaznenom odgovornošću da ni on, niti njegovi članovi kućanstva nisu njegovi članovi kućanstva nisu posjetnici motornog vozila. Potreban je i dokaz da je ostvareno pravo na uvoz ili kupovinu motornog vozila na domaćem tržištu kao ortopedsko pomagalo sukladno propisima iz oblasti carinske politike)

 Traži se i potvrda o procjeni vrijednosti motornog vozila o ovlaštenju sudskog vještaka.

Prost pogled na listu zahtjeva navodi na pomisao da je dobro što se nisu sjetili dokaza o kućnom ljubimcu, potvrde vještaka o njegovom latinskom nazivu i spolu, zadnja tri računa kao potvrdu o kupnji garderobe i dućana u kojem se roba kupuje, a sreća je i što ne morate dostaviti dokaz o kvadraturi stana i potvrdu o tome na što se grijete zimi.

Neke od potvrda se plaćaju, dok su neke, mora se priznati, besplatne i potrebno je istaknuti da se potvrde vade za jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta. No, kako se većina potvrda vadi u različitim istitucijama i na različitim adresama, jasno je da u ukupnu cijenu ovog maratona treba uračunati i gorivo i živce, pa sve silne ovjere i uloženi trud u lovu na dokumentaciju u trenutnoj situaciji s prometom i navikama rada administracije u Mostaru,  mogu lako dostići vrijednost navedenih 200 KM ili je barem učiniti nedostojnom muke i trke, pogotovo u trenucima najveće sreće koju roditelji mogu imati.

Ravnateljica Centra za socijalni rad Grada Mostara Zdravka Marić ranije je pozdravila donošenje Zakona o zaštiti obitelji s djecom u HNŽ-u na kojega, se kako je kazala, čekalo 18 godina.

''Ovim zakonom je za obitelji s djecom uspostavljeno devet prava; pravo na dječji dodatak, pravo na nakadu umjesto plaće ženi-majci u radnom odnosu za vrijeme dok odsustvuje s posla radi trudnoće, poroda i njege djeteta, novčana potpora ženi-majci koja nije u radnom odnosu, te jednokratna potpora za opremu novorođenog djeteta'', ranije je  kazala Marić, naglasivši protom kako će se pet ostalih prava ostvarivati po propisima jedinica lokalne samouprave.

Korak naprijed, ali....

Mirjana Penava iz nevladinog udruženja Forma F je rekla kako je donošenje ovog Zakona korak naprijed, te kako se ovim zakonom ujednačavaju prava porodilja.

Penava je između ostalog rekla kako se na ovaj zakon ovoliko čekalo jer nije postojala politička volja.

Rekla je kako je Federalni zakon županijama dao odriješene ruke da sukladno financijskim mogućnostima donesu svoje zakone na županijskim razinama.

''HNŽ je bila zadnja županija koja ne samo da je zadnja donijela zakon, nego i odluku Vlade 2008. godine o jednokratnom iznosu za opremu novorođenog djeteta od 400 KM. Od županije do županije u Federaciji je to vrlo različito Puno financijski siromašnih županija je prije uredilo tu oblast. 

Ali sada je je vrlo bitno informirati i uputiti žene u novi Zakon. Sve informacije o pravima koja im pripadaju žene, majke mogu dobiti u Centrima za socijalni rad u općinama kojima pripadaju. Zakon je dostupan i na stranici Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close