Recept za pet!

Jedno tijesto za pet različitih vrsta superukusnih blagdanskih kolačića

Razni kolači, kolačići, keksići i medenjaci neizostavan su dio slatke blagdanske ponude.
Lifestyle / Hrana | 08. 12. 2019. u 17:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vrijeme blagdana naše kuhinje obično fino mirišu na razne blagdanske delicije. Razni kolači, kolačići, keksići i medenjaci neizostavan su dio slatke blagdanske ponude. Donosimo recept za osnovno tijesto za ukusne kekse – od kojeg možeš spraviti nekoliko vrsti različitih keksa.

Osnovno tijesto:

Sastojci za 40 komada: 250 g mekog maslaca, 1 žlica sirupa od šećerne repice, 100 g smeđeg šećera, 100 g šećera, 1 pakiranje vanilin šećera, 1 jaje, 400 g brašna, ½ žličice soli, 1 žličica praška za pecivo

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva (s gornje i donje strane). Pjenasto pomiješaj maslac, sirup, smeđi, bijeli i vanilin šećer. Dodaj jaje i dobro umiješaj. Dodaj brašno, sol i prašak za pecivo miksajući najmanjom brzinom te miksaj tako dugo dok ne nastane glatko tijesto. Potom dodaj preostale sastojke. Ako ne želiš drugačije, onda kolačiće peci na limu obloženom papirom za pečenje 12 do 15 minuta. Potom ih ostavi da se dobro ohlade.

Za kekse s bademima

Za keksiće s bademima poprži 100 g nasjeckanih badema u tavi. Grubo nareži čokoladu za kuhanje te oboje umiješaj u osnovno tijesto. Zatim s pomoću žlice stavi kekse na lim obložen papirom za pečenje te peci 12 do 15 minuta do zlatnožute boje.

Za kokos-kekse

Za kokos-kekse oblikuj osnovno tijesto u loptice te uvaljaj u 200 g mrvica kokosa. Potom stavi to na lim obložen papirom za pečenje te peci 10 do 12 minuta u pećnici. Ostavi da se ohladi. Rastopi 300 g bijele čokolade u posudi uronjenoj u vruću vodu. Pola keksa premaži s donje strane čokoladom te na to pritisni na to preostale kekse.

Za voćne pločice

Za voćne pločice grubo usitni 150 g sušenih brusnica i 100 g pekan-oraha pa ih umiješaj u osnovno tijesto zajedno s 1 žlicom soka od jabuka. Tijesto s pomoću žlice stavi na papir obložen papirom za pečenje te oblikuj u pravokutnik. Potom peci oko 35 minuta. Ostavi da se hladi 10 minuta pa nareži na pločice.

Za kekse sa zobenim pahuljicama

U osnovno tijesto umiješaj 200 g zobenih pahuljica, 30 g kandiranog đumbira (nasitno nasjeckanog) te 1 žličicu cimeta. Žlicom raspodijeli tijesto na lim obložen papirom za pečenje te peci u zagrijanoj pećnici.

Za zvjezdice s marmeladom

U osnovno tijesto umiješaj 4 žlice mljevenih lješnjaka. Prepolovi tijesto te izvaljaj između dva komada papira za pečenje na debljinu 0,5 cm. Potom stavi na sat vremena u zamrzivač. Izreži zvjezdice, stavi ih na lim obložen papirom za pečenje te peci oko 8 minuta. Ostavi da se ohladi. Ugrij 150 g marmelade ili želea od ribiza. Pola kolačića premaži s donje strane te stavi na drugu polovicu. Zvjezdice pospi na kraju šećerom u prahu.

Kopirati
Drag cursor here to close