Rezultati Balkanskog barometra

Vjerovali ili ne: Najmanje otkaza dano je u BiH

Skoro polovina, 48 posto, gospodarstvenika izvijestilo da su tijekom protekle godine imali problema u popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.
Lifestyle / Flash | 08. 07. 2019. u 17:13 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati Balkanskog barometra, koji su danas predstavljeni u Sarajevu, pokazali su da Bosna i Hercegovina ima najmanje zabilježenih otkaza u regionu, a šest posto građana reklo je da su tokom protekle godine izgubili posao.

''Broj ekstremnih pesimista kada je riječ o izgledima za pristupanje EU opao je za 10 postotnih bodova i trenutno iznosi 29 posto'', rekla je na današnjoj press-konferenciji generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu.

Skoro polovina, 48 posto, gospodarstvenika izvijestilo da su tijekom protekle godine imali problema u popunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

''Samo četvrtina gospodarstvenika u Bosni i Hercegovini smatra da je njihova ekonomija dobro donosno odlično mjesto za ulaganje'', dodala je Bregu.

Također, BiH zabilježila je povećanje broja ispitanika koji su pokazali optimizam.

Građani Crne Gore se osjećaju najviše dobrodošlim bilo gdje u regiji, njih 52 posto, dok je Crna Gora mjesto najvećeg postotka  ispitanika koje zagađenost uopće ne brine (47 posto).

Građani Makedonije su među najzabrinutijim u regiji u pogledu klimatskih promjena i zagađenja s 82 posto odnosno 78 posto, te najviše imaju nepovjerenja u pravosuđe i medije u odnosu na bilo koju drugu ekonomiju zapadnog Balkana.

Srbija se može pohvaliti najvećim brojem građana, njih 39 posto, koji su zadovoljni sigurnosnom situacijom. Također, u ovoj zemlji mišljenje gospodarstvenika o važnosti regionalne suradnje naglo je poraslo s 46 posto prošle godine na 69 posto ove godine, kao i mišljenje u pogledu članstva u EU s 34 posto 2018. na 65 posto ove godine.

Albanija je zemlja koja najviše podržava članstvo u EU od svih ekonomija regije. 41 posto građana, najviši postotak u regiji, smatraju  da je naporan rad ključan za uspjeh u životu.

Najviši postotak u regiji - 41 posto građana Kosova je izjavilo da je zadovoljno s financijskom situacijom svog domaćinstva. Također, na Kosovu 39 posto građana vjeruje da će stanje njihove ekonomije biti bolje u narednih 12 mjeseci.

Sagledavanje viđenja javnosti i gospodarstvenika, što je obuhvaćeno Balkanskim barometrom, rađeno je od prosinca 2018. do siječnja 2019. godine. Podatci su pokazali da je veći broj ispitanika i dalje negativan nego pozitivan u pogledu svoje trenutne situacije i izgleda za budućnost.   

Ove rezultate Bregu je predstavila sudionica sastanka Vijeća za regionalnu saradnju , koji je jutros u Sarajevu otvorio ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kopirati
Drag cursor here to close