RCC

Balkanski barometar: 67 posto građana vjeruje u regionalnu suradnju

Balkanski barometar predstavljen je prvobitno na summitu zapadnog Balkana u Poznanju kada je generalna tajnica RCC-a Majlinda Bregu naglasila da 67 posto građana zemalja zapadnog Balkana vjeruje u regionalnu suradnju.
Vijesti / Flash | 08. 07. 2019. u 09:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) predstavit će danas 5. izdanje istraživanja mišljenja javnosti i privrednika - Balkanski barometar za 2019. na godišnjem sastanku te organizacije koji je počeo jutros u Sarajevu. 

Balkanski barometar predstavljen je prvobitno na summitu zapadnog Balkana u Poznanju kada je generalna tajnica RCC-a Majlinda Bregu naglasila da 67 posto građana zemalja zapadnog Balkana vjeruje u regionalnu suradnju. 

Dodala je da 64 posto gospodraskih  subjekata i 56 posto građana smatraju da je europska integracija regije dobra stvar što je prvi put u zadnjih pet da je polovina anketiranih građana podržala evropsku integraciju, a isto mišljenje dijeli i 61 posto mladih. 

Međutim, 60 posto građana kao najveći problem regiona izdvojio je nezaposlenost, a sve su više zabrinuti i zbog korupcije i odliva visokokvalificirane radne snage i sve to razlog je zbog kojeg 39 posto građana razmišlja o odlasku u inozemstvo u potrazi za boljim poslom. 

Istraživanje je pokazalo da 69 posto građana ocjenjuje svoje socio-ekonomsko stanje kao prosječno, a njih 26 posto kaže da je to stanje ispod prosjeka, dok 16 posto građana nije moglo priuštiti osnovne namirnice. 

Još jedan zabrinjavajući podatak iz istraživanja je pad brojki zaposlenosti od osam posto, odnosno samo je 34 posto građana istaknulo da su zaposleni, dok je taj procenat za 2018. godinu iznosio 42 posto. 

Ohrabruje činjenica da je 40 posto gospodraskih subjekata izjavilo da u narednoj godini planira zapošljavanje novih radnika, a 62 posto gospodarskih subjekata kazalo je su njihovi uposlenici muškarci. 

Ipak, zadovoljstvo situacijom u regiji postupno se poboljšava i s 35 bodova koliko je imalo 2015. godini sad ima 44 od 100 bodova, što je i dalje manje od polovine. Gospodarski subjekti su optimističniji, s 61 bodom, što je veliki pomak u odnosu na 47 bodova prije četiri godine. 

Godišnji sastanak Vijeća za regionalnu suradnju održava se kao dio niza sastanaka na visokoj razini organiziranih na kraju predsjedavanja Bosne i Hercegovine Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP). 

Na sastanku u Sarajevu, na kojem će sudjelovati visoke delegacije sudionica SEECP-a, predstavnici Europske unije i RCC-a, bit će razgovarano o EU integracijama, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a te regionalnim procesima.

Kopirati
Drag cursor here to close