Pošast pandemije

Raste broj gladnih u Mostaru!

Broj građana kojima udruga svakodnevno isporučuje obrok tijekom pandemije je narastao.
Lifestyle / Flash | 23. 04. 2020. u 11:38 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Velik broj građana Mostara ostao je bez prihoda zbog čega nisu u mogućnosti osigurati potrepštine za, u ovakvoj situaciji, koliko-toliko normalan život.

Naime, bez posla je na područja grada na Neretvi u 20 dana, po službenim podacima, ostalo 561 osoba. Broj je i veći tvrde iz nekih nevladinih organizacija.

Osim na pravo ostvarivanje naknade zbog nezaposlenosti, od strane Službe za zapošljavanje Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), pritisak u ovom razdoblju trpi i Centar za socijalni rad Grada Mostara.

Proračuni ne smiju stati

''U ovo vrijeme trajanja koronavirusa, Centru se na dnevnoj bazi, prosječno neposredno obrati 20-ak građana sa raznim zahtjevima za ostvarivanje prava i usluga iz socijalne zaštite'', kazali su za Bljesak.info iz mostarskog Centra.

Građani, kako su nam rekli, ovih dana najčešće upućuju zahtjeve za reguliranje dječjeg dodatka,  jednokratne novčane pomoći, porodiljne naknade, poremećenih bračnih i obiteljska odnosi i drugoga.

Novca za davanje naknada za sada ima, no ako nastupi neka promjena, potrebiti građani će to itekako osjetiti.

''Za Centar, i za korisnike prava i usluga iz socijalne zaštite, je vrlo važno da se sredstva iz proračuna Županije i proračuna Grada nastave redovito doznačavati. Ukoliko dođe do zastoja doznake sredstava, i Centar i korisnici Centra će doći u nezavidan i težak položaj'', kazali su.

Dobrota sugrađana

U mostarskih Centar tijekom posljednjeg mjeseca bilo je tek dva zahtjeva za korištenje usluga javne/pučke kuhinje.

''Mali broj zahtjeva u proteklih mjesec dana možemo pravdati i činjenicom da se na razini grada više udruga građana organiziralo u skupljanju i podjeli paketa hrane i higijenskih potrepština socijalno ugroženoj kategoriji građana'', rekli za Bljesak.info iz Centra za socijalni rada Grada Mostara.

Upravo zahvaljujući plemenitim ljudima i njihovoj pomoći, određenom broju sugrađana olakšavaju život. Takav primjer daje udruga 'Zajedno za naš grad' koja osigurava topli obrok potrebitima koji im se obrate.

''Skrbimo se o starim i nemoćnim osobama koje nemaju mogućnosti da sami pripreme obrok, da ga financiraju zbog svojih bolesti, starosti, financijske situacije te nemaju nikoga iz obitelji tko bi im pomogao, kao i za obiteljima sa djecom'', kazali su nam iz udruge.

Broj građana kojima udruga svakodnevno isporučuje obrok tijekom pandemije je narastao.

Raste broj potrebitih

''Imamo 70 starih korisnika te 30 novih obitelji koje su ostale bez posla za vrijeme pandemije Coronavirusa. Za te nove obitelji imamo projekt diskretan obrok na kućni prag, što znači da nitko osim našeg dostavljača i predsjednika udruženja ne zna kome obroci idu'', ističe za Bljesak.info Romela Ljolje iz udruge 'Zajedno za naš grad'. Broj potrebitih je do pisanja teksta već porastao.

Osim osiguravanja obroka, udruga se tijekom pandemije angažirala za dezinfekciju zgrada. Do sada su četiri ekipe po tri člana udruge obavili preko 200 dezinfekcija na području Mostara, ali i Konjica.  

''Dezinfekcije vršimo besplatno o našem trošku te na taj način želimo iskazati zahvalnost svima onima koji pomažu naše udruženje na bilo koji način'', kazala je Ljolje.

Pomoć onima koji pomažu

''Nemamo podršku najprije od Grada Mostara od kojega nikada nismo dobili nikakvu potporu i čemu onda da se nadamo pomoći nekih većih razina vlasti? Financiramo se dobrovoljnim prilozima društveno odgovornih firmi, državljana BiH iz dijaspore te malih gospodarstvenika'', rekla je.

Donacije se sastoje od novčanih sredstava, higijenskih potrepština, prehrambenih namirnica potrebnih za rad kuhinje udruge u kojoj pripremaju obroke. Upravo na taj način, može se pomoći udruzi za nastavak njihove hvalevrijedne podrške.

''Za svakodnevno djelovanje udruženju su potrebne prehrambene namirnice, higijenske potrepštine te novčana sredstva kako bi smo mogli nastaviti naš rad i u budućnosti, jer nažalost svakim danom imamo sve više i više novih korisnika, mladih obitelji sa djecom koje su uslijed koronavirusa ostale bez posla i ikakvih primanja'', kazala je za Bljesak.info Ljolje.

Punktovi Crvenog križa

Pomoć tijekom pandemije posebno je primjena i od Crvenog križa Grada Mostara. Oni su, kako su nam ranije kazali, povećali opseg svojih aktivnosti.

''U cilju potpune primjene socijalne distance otvorili smo i dodatne punktove za distribuciju hrane. Proglašenjem stanja nesreće, osim navedenih aktivnosti, poduzeli smo i niz aktivnosti na olakšanju života naših sugrađana, prvenstveno socijalno ugroženih kategorija, ali i svih onih koji su zatražili pomoć od nas, bez obzira jesu li se obratili izravno ili je netko drugi zatražio pomoć za njih'', rekli su za Bljesak.info iz Crvenog križa.

U skladu s tim, otvorili su call-centar čija je prvenstvena zadaća i cilj da ljudima pruži tople, utješne riječi putem psihosocijalne podrške, ali i da im pomogne u nabavci lijekova, hrane i higijenskih potrepština.

Jelo na kotačima

Plemenitu podršku iskazuju i u mostarskom Caritasu. Projektom 'Jelo na kotačima' osiguravaju se obroci potrebitim.

Kako je ranije priopćeno, počekom projekta svakodnevno su se skrbili za 55 starih, bolesnih i osamljenih osoba, koji ističu da brojka raste iz dana u dan. Topli obrok koji se priprema u kuhinji Dječjeg vrtića Sveti Josip distribuiraju tri tima, na širem i užem području Mostara i Čapljine.

''Izvanredne i nove situacije potiču nas i od nas traže da damo svoj odgovor u skladu sa svojim mogućnostima vođeni snagom Kristove Ljubavi. Nadamo se i činit ćemo sve da iz ove situacije izađemo snažniji i bolji unatoč svakodnevnim strahovima, tjeskobama i brigama'', ranije su priopćili iz Caritasa.

Foto: Caritas / Priprema obroka

Nažalost, unatoč brojim upitima novinara, koje su građani doslovno zatrpali upitima o ekonomskim mjerama, još uvijek nema službenog plana za oporavak gospodastrva u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Moglo se samo čuti, a to se ponavlja od prvih dana proglašenja izvanrednih mjera, kako se na tomu radi, ali i da su oči uprte u više razine vlasti jer županija i grad nemaju novca za ovakve mjere.

S druge strane, građani, čekajući odgovore, nemaju puno povjerenja u vlast koja bi trebala osigurati da pad koji nas čeka ne bude toliko velik i bolan. Dok se toga netko ne sjeti, ostaje im preživljavati i sramiti se iako nisu sami krivci za situaciju u kojoj su se našli.

Kopirati
Drag cursor here to close