Zajedno za naš grad

Diskretni obrok – Za Mostarce koji 'skrivaju' otkaz

''Već nam se javilo 27 obitelji kojim već tri dana odnosimo obroke'', rekao je za Anadoliju aktivist Nermin Mehić.
Vijesti / Flash | 18. 04. 2020. u 09:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje “Zajedno za naš grad“ iz Mostara već šest godina na različite načine pomaže socijalno ugrožene kategorije stanovništva, ne samo u svom, već i u mnogim drugim gradovima u Bosni i Hercegovini.

Iza humanih aktivista su i akcije za pomoć ljudima u drugim zemljama, a jedna od posljednjih ove vrste organizirana je koncem prošle godine, kada je značajna pomoć usmjerena ka zemljotresom pogođenoj Albaniji.

I posljednjih mjesec, ovi vrijedni ljudi od jutra su na terenu, s tim što su uslijed pandemije koronavirusa značajno promijenili način djelovanja. Naime, uz projekt “Niste sami“, u sklopu kojeg je osiguran svakodnevni obrok za samce u stanju potrebe, i to na kućnom pragu,

“Zajedno za naš grad“ pokrenulo je i projekt “Diskretni obrok“ za obitelji koje su gubitkom posla uslijed pandemije ostale bez osnovnih sredstava za život, a pritom ni po koju cijenu ne žele da za to saznaju drugi.

Podsjećamo, novinarima je rečeno kako je na području HNŽ-a od 15. ožujka do 15. travnja u evidenciji nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje prijevljeno 1.213 osoba.



''U posljednje vrijeme smo baš u 'petoj brzini'. Broj obroka u sklopu projekta 'Niste sami' je povećan, s tim što smo zbog nastale situacije primorani privremeno obustaviti isporuku u Jablanicu i Konjic. Također, pandemija je nažalost brojne obitelji koje dosad nisu imale egzistencijalne probleme dovela na rub gladi zbog čega smo pokrenuli i projekt 'Diskretni obrok'. Osobe koje nemaju sredstva za kupovinu namirnica, a pritom ne žele da za to itko zna, mogu pozvati naše Udruženje uz zajamčenu diskreciju. Već nam se javilo 27 obitelji kojim već tri dana odnosimo obroke'', rekao je za Anadoliju aktivist Nermin Mehić.

Na ponos Udruženju je i akcija u sklopu koje se vrši dezinfekcija haustora na području Grada Mostara. Stanari zabrinuti za čistoću oko svojih zgrada sve češće u pomoć pozivaju aktiviste ovog udruženja.

U narednim danima i mjesecima u planu su i novi projekti. Ideja je, priča Mehić, mnogo. Sve su plemenite, a jedini problem koji se može ispriječiti je eventualni nedostatak sredstava za sve što je zamišljeno.


''Uskoro ćemo podijeliti 50 paketa hrane i ostalih potrepština za 50 obitelji u kojim nitko nije zaposlen, a one se istovremeno ne tretiraju obiteljma u stanju potrebe. Potrudit ćemo se da to ne budu simbolični, već istinski vrijedni i bogati paketi. Također, u mjesecu ramazanu namjeravamo dijeliti pakete za vjernike u stanju potrebe, te svakodnevne iftare'', istaknuo je Mehić.

Svi volonteri Udruženja rade potpuno besplatno i to gotovo svakog dana. Da bi se ispunilo sve što je planirano, potrebna su značajna novčana sredstva, pa bi se u Udruženju, kažu, istinski obradovali svakoj novoj donaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close