Što sad?

Problemi s maskama: Što će političari, a što nudisti?

Navika pokrivanja barem dijela lica ili glave bila uobičajena i u dobrom dijelu 20. stoljeća.
Lifestyle / Flash | 02. 04. 2020. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Austrija se priprema pridružiti susjednim zemljama u proglašavanju maske za lice obaveznim oruđem u borbi s koronavirusom i tako nakon ograničavanja kretanja nametnuti stanovništvu još jedan izazov prihvaćenim kulturnim normama, piše Hina.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz kazao je da želi da veliki supermarketi već u srijedu svojim kupcima počnu dijeliti maske za lice, ali obilazak nekoliko bečkih supermarketa pokazao je da nijedan za to nije bio spreman.

Kako je koristiti?

Jedan je trgovački lanac priopćio da ih je vlada iznenadila novom mjerom, a ostali su zabrinuti zbog njezina troška i mogućih problema s opskrbom.  Mjera će na snagu stupiti u ponedjeljak.

Neki su Austrijanci, međutim, to prihvatili s odobravanjem.

"Moramo učiniti sve da usporimo širenje virusa, a mnogi kažu da nošenje maski pomaže i zato mislim da je to ispravno", rekao je 42-godišnji Bečanin Stephan Hofmann.

On nosi masku, ali priznaje da je potrebno naučiti kako je koristiti, "staviti i skinuti".

Kurz još nije javno viđen s maskom, ali neki drugi čelnici susjednih zemalja željeli su svojim sugrađanima pokazati primjerom.

Video: Can masks protect against the new coronavirus infection?

Bugarski premijer Bojko Borisov imao je problema s prilagodbom na masku pa ju je navukao samo preko usta, ne i nosa.

Glava prevelika za masku

"Moja je glava prevelika za ovu masku", kazao je u ponedjeljak.

Nova slovačka vlada nedavno je stupila na dužnost i na polaganju prisege svi su njezini članovi imali maske i rukavice.

Slovačka, Češka i Slovenija proglasile su da je nošenje maske u javnosti obavezno. Česi su posebno revni u primijeni odredbe pa je policija skupini nudista, koja se okupila na jezeru tijekom neobično toplog prošlog vikenda, naredila da pokriju - usta.

"Građani mogu biti bez odjeće ondje gdje je to dopušteno, ali bez maski ne smiju biti nigdje", rekla je glasnogovornica policije Marketa Janovska.

Dio kulture?

I drugdje je bilo sličnih primjera. U Sloveniji je jedan kupac, ne znajući da je nova mjera stupila na snagu, uz prateću 'jezikovu juhu' izbačen iz trgovine zato što nije imao masku.

Kurz je priznao da će obavezno nošenje maski nekim Austrijancima teško pasti.

"Znam da to nije dio naše kulture", kazao je.

Komentar u listu Der Standardu bio je izravniji. "Priznajmo da smo dosad smatrali smiješnim kad smo neke ljude vidjeli s maskama u javnosti i mislili da je to hipohondrija i nepotrebna panika".

List i sarkastično brine kako će maske utjecati na uobičajenu austrijsku kulturu "vrijeđanja, prigovaranja i zanovijetanja".

U Aziji je situacija drugačija jer je ondje fatalna epidemija SARS-a 2002. i 2003. godine zaštitne maske pretvorila u 'asesoar' kao i svaki drugi.

Život će biti drugačiji

Iako ne dovodi svaka epidemija do kulturalnih promjena, treba napomenuti da europske norme o nepokrivanju lica nisu zapisane u kamenu, kaže antroplog Christos Lynteris sa škotskog sveučilišta St Andrew's.

 

"Nazivati golo lice kulturalnom konstantom na zapadu je glupost", kaže Lynteris i ukazuje na to da je navika pokrivanja barem dijela lica ili glave bila uobičajena i u dobrom dijelu 20. stoljeća.

"Situacija zahtjeva mjere koje su nekoć bile nezamislive. Život će odsad biti drugačiji, ali naviknut ćemo se na to", rekla je u Slovenka Maja Živec koju su novinari zatekli u kupnji, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close