Agencija potvrdila

Neretva u Mostaru nije za kupanje

U rijeci Neretvi su tijekom prošle godine pronašli bakterije Escherichiae coli i crijevne enterokoke.
Lifestyle / Flash | 09. 07. 2019. u 13:32 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kupališta na rijeci Neretvi u Mostaru ne zadovoljavaju uvjete za kupanje, potvrđeno je za Bljesak.info iz Odjela za vode Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Naime, ova Agencija svake godine vrši ispitivanja vode na kupalištima na području Hercegovine, a prva ovogodišnja ispitivanja bila su u lipnju.

‘’Prva uzorkovanja u 2019. su izvršena u 6. mjesecu, na sljedećim lokacijama: kupališta na rijeci Neretvi u Mostaru – Carinski most i Stari most, kupališta u Neumskom zaljevu - plaže hotela Neum, Sunce i Zenit. Kao i do sada, rezultati za kupališta u Neumskom zaljevu zadovoljavaju uvjete EU Direktive o vodama za kupanje, dok ona na rijeci Neretvi u Mostaru ne zadovoljavaju’’, rečeno je za Bljesak.info iz Agencije.

Foto: Bljesak.info / Kupanje u Neumu, 2018.

Za ocjenu, tvrde, koriste i prosječne rezultate prošlogodišnjih ispitivanja, budući da se ne može dati ocjena temeljem jednog uzorkovanja. U rijeci Neretvi su tijekom prošle godine pronašli bakterije Escherichiae coli i crijevne enterokoke.

Planom monitoringa voda na tradicionalnim kupalištima na vodnom području Jadranskog mora, u 2019. je obuhvaćeno ukupno 18 lokacija, a to su: Neretva – Carinski most, Stari most, Akumulacija HE Mostar I, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac; Akumulacija HE Rama; Kukavičko jezero; Boračko jezero; Buško Blato; Trebižat – Kravice, Čeveljuša, Jaz; Bunica, Drežanka i Lištica – Mostarsko blato, te more – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit).

Kupanje na hercegovačkim kupalištima je, navode iz Agencije, na vlastitu odgovornost, a kupači trebaju voditi računa i o temperaturnim razlikama.

Foto: Bljesak.info / Kupanje u Neretvi

‘’Svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost. Prilikom kupanja na tradicionalnim kupalištima posebnu pažnju je potrebno obratiti na temperaturne razlike, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidroelektrane’’, rečeno je za Bljesak.info iz Agencije.

Poboljšanja u vezi ispravnosti voda za kupanje u Hercegovini, tvrde, moguća su tek upotrebom učinkovitog korištenja pročistača.

‘’Tek su povećanjem stupnja priključenosti odvodnje putem kolektora i pročišćavanja otpadnih voda na uređaju, moguća poboljšanja kvalitete vode za kupanje u rijeci Neretvi’’, navode.

Foto: Bljeak.info / Neretva

Inače, kupači u BiH na kupalištima bit će sigurni tek kada se usvoji potreban zakon o sustavnom upravljaju vodama, od kojega trenutno imamo samo nacrt.

''Napravljen je jedan nacrt podzakonskog akta, koji bi trebao točno, u skladu s europskom Direktivom o vodama za kupanje, definirati koja su to mjesta pogodna za kupanje, koja je kvaliteta vode i koja je infrastruktura u sklopu tog kupališta'', rekao je Almir Prljača iz Agencije za vodno područje rijeke Save za Novu BH.

Zbog nepostojanja zakona, Federacija BiH nema službenih kupališta, dok u Hercegovačko-neretvanskoj županiji jedino Neum ima službene plaže.

Kopirati
Drag cursor here to close