Nema službenih kupališta

Hercegovina - obiluje rijekama, a nema kupališta

Lifestyle / Flash | 17. 08. 2016. u 11:44 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U FBiH ne postoji niti jedno upisano kupalište, pa građani hercegovačkih gradova rashlađenje često potraže na ''tradicionalnim kupalištima''. Da nema Neuma, jedinog izlaza Bosne i Hercegovine na Jadransko more, Hercegovačko neretvanska županija ne bi imala ni službenih plaža.

''U Neumu su one ''najvažnije'' plaže. Najveći broj kupača je na neumskim plažama koje su uglavnom dane pod koncesiju neumskim hotelima koji upravljaju s njima, te su obvezni brinuti se o njima'', rekao je za Bljesak.info Ramiz Bašić viši stručni suradnik u Turističkoj zajednici HNŽ-a.

Turistička zajednica HNŽ-a nema podatak o broju plaža i kupališta u ovoj županiji, ali kažu kako bi ovo pitanje trebalo biti pod nadležnošću komunalnog poduzeća općina.

''Osim u Neumu, ne znamo za broj plaža i kupališta. Kupališta i plaže bi trebale biti pod nadležnošću komunalnog poduzeća te općine gdje se nalaze, te bi oni trebali biti zaduženi za održavanje i nadzor'', kazao je Bašić navodeći kako bi Turističkoj zajednici uređene i obilježene plaže svakako išle u prilog.

''Uređene i obilježene plaže bi stavili na turističku mapu ponude u našoj županiji. Kao takve plaže bi mogle privući i turiste koji dođu u Mostar i ostale gradove županije, da se zadrže. To bi sigurno povećalo posjetu'', kaže Bašić, navodeći kako Turistička zajednica uvijek podrži akcije čišćenja tradicionalnih plaža i kupališta.

No i da postoje službene plaže i kupališta, kupanje u njima ne bi bilo moguće, s obzirom da kolektori i pročišćivači još uvijek nisu ugrađeni, pa kvaliteta vode nije dovoljno dobra za kupanje.

''S obzirom da u FBiH ne postoji niti jedno upisano kupalište, kvaliteta vode provjerava se na ''tradicionalnim kupalištima''.

''Svake godine ponavljamo da u Mostaru na Neretvi kvaliteta vode, ne odgovara kvaliteti vode za kupanje. Budući da Mostar još nije izgradio kolektore koji se rade i radit će se i iduće godine, te je još u tijeku izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, sve otpadne vode izravno se eksponiraju u rijeku Neretvu i dio u Radobolju. Provjerava se i kvaliteta vode na rijeci Buni i njenoj pritoci Bunici, te na ušću Trebižata. Voda je većinom fizikalno kemijski ispravna, ali mikrobiološki nije čista i sve je to kupanje na rizik. Sve dok 'jednog lijepog dana' općine ne budu proglasile kupališta, pa bude ploča s oznakom kupalište pod nadzorom i ne budu se redovito radile provjere kvalitete vode, sve je kupanje na rizik'', ranije je rečeno za Bljesak.info iz Agencije za vodno područje Jadrnaskog mora.

Kopirati
Drag cursor here to close