Kupanje u Neretvi

Mostar: Dok kolektori ne prorade, kupate se u kanalizaciji

Problematika voda za kupanje polazi prvenstveno od toga što su rijeke recipijenti za vode iz kanalizacionih sustava koje se u većini općina na ovim prostorima ispuštaju bez adekvatnog pročišćavanja.
Lifestyle / Flash | 02. 07. 2018. u 08:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rezultati ispitivanja pokazuju da je najlošije stanje na kupalištima na rijeci Neretvi nizvodno od Carinskog mosta. To je ujedno i najopterećenije vodno tijelo, u koji se trenutno ispušta kanalizacija sa šireg područja grada Mostara. Na tim lokacijama mikrobiološka kvaliteta vode ne zadovoljava EU standarde za kupanje'', rečeno je za Bljesak.info iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

''Za ostala vodna tijela i tradicionalna kupališta na drugim rijekama su rezultati ispitivanja povoljniji, ali je i na njima prisutan veliki broj direktnih ispusta kanalizacija iz manjih ili većih naselja, a poseban problem predstavljaju i divlje deponije sa svojim procijednim vodama'', dodaje Agencija.

Izgradnja kolektora

Iz Agencije kažu kako postoje određeni pomaci u odnosu na opterećenje rijeka otpadnim vodama.

''U Konjicu su izgrađeni glavni lijevo obalni i desnoobalni kolektori i prva faza uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (5.000 ES). U Jablanici je napravljeno više manjih uređaja koji zajedno imaju kapacitet od 3.250 ES. U Ljubuškom je proširen kapacitet uređaja na 6.000 ES, a u Čitluku na 14.000 ES. U tijeku je izgradnja kolektorskog sustava i probnopuštanje u rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Mostaru (100.000 ES)'', rečeno je iz Agencije.

Kažu kako su započeti i procesi za izradu pročistača u Prozoru/Rami, Širokom Brijegu i Tomislavgradu.

''Puštanjem u rad pročistača u Mostaru i izgradnjom dodatnih uređaja na ostalim vodnim tijelima, značajno će se smanjiti zagađenje rijeka i poboljšati uvjeti za kupanje'', navodi Agencija.

Kupališta zapravo ne postoje

Iz Agencije kažu kako je i problem to što ne postoje podzakonski akati kojima bi se definirali uvjeti za kupališta i na osnovu kojih bi Općine propisale kupališne zone koje bi onda trebale biti propisno obilježene, ograđene i sustavno nadgledane.

''Do tada, svako kupanje građana na tradicionalnim kupalištima je na vlastitu odgovornost. Prilikom kupanja na tradicionalnim kupalištima posebnu pažnju je potrebno obratiti na temperaturne razlike, pogotovo kod kupanja u rijekama koje su prilično hladne i u ljetnim mjesecima, kao i na moguće promjene u vodostajima na onim rijekama gdje su prisutne hidrocentrale'', rečeno je iz Agencije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close