Buna, Jaz, Trebižat

HNŽ: Kvaliteta vode za kupanje će se provjeriti na još šest lokacija

Kvalitetu vode Agencija planira povjeravati na rijeci Neretvi – na lokacijama Stari most i Mostarsko jezero, na Bunici, Trebižatu (Jazu), Drežanki i Lištici (Mostarsko blato).
Gospodarstvo / Industrija | 30. 06. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Arhiva/ Bljesak.info

''U 2018. godini Agencija za vodno područje Jadranskog mora  planira ispitivanje kvalitete vode za kupanje na još šest lokacija'', rečeno je za Bljesak.info iz spomenute Agencije.

Kvalitetu vode Agencija planira povjeravati na rijeci Neretvi – na lokacijama Stari most i Mostarsko jezero, na Bunici, Trebižatu (Jazu), Drežanki i Lištici (Mostarsko blato).

Agencija za vodno područje Jadranskog mora već godinama organizira ispitivanje kvalitete voda za kupanje na tzv. „tradicionalnim kupalištima“.

Mikrobiološki parametri

''Ispitivanja se provode na rijekama, jezerima i priobalnom moru (Neretva – Carinski most, Akumulacija HE Jablanica – Ostrožac i Gračac, Akumulacija HE Rama, Kukavičko jezero, Boračko jezero, Buško Blato, Trebižat – Kravice i od 2017. Čeveljuša, more – kupališta ispred hotela Neum, Sunce i Zenit)'', navedeno je iz Agencije.

Pored navedenih, tijekom ljetnih se, jednom do dva puta mjesečno, putem ovlaštenih laboratorija obavljaju provjere i ispitivanje parametara, od kojih su za kvalitetu voda za kupanje najbitniji mikrobiološki parametri (Escherichia coli, crijevni enterokoki).

''Dio kupališta je uzorkovan u 6. mjesecu, za što još uvijek očekujemo službene rezultate ispitivanja'', kažu iz Agencije.

Posljednje analize kvalitete morske vode u Neumu pokazale su prisutnost ukupnog broja bakterija u iznosu 180/100 ml, što nije opasno za kupače.

Bolje se kupati u moru

 ''Prema smjernici EU o vodama za kupanje, dobra ocjena pojedinačnog uzroka daje se ako su vrijednosti za crijevne enterokoke ispod 400 cfu/100 ml i Escherichiju coli ispod 1000 cfu/100 ml, dok se ukupna ocjena stanja voda za kupanje daje nakon obrade svih sezonskih uzoraka'', rekli su za Večernji list iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

I dok je voda u Neumu dobila prolaznu ocjenu, to se može reći za brojna kupališta na Neretvi. Jedno do mjesta gdje je prisutna najveća koncentracija crijevnih enterokoka je u Baćevićima.

Nalaz je pokazao koncentraciju 1900/100, odnosno gotovo pet puta veću od dopuštene. Naravno, kupanje na toj lokaciji nije preporučeno. Slična je situacija i na dijelu Neretve koji protječe kroz Mostar, a razlog tomu su brojni kanalizacijski ispusti u tu rijeku.

I problem nije samo u Mostaru. Nalazi su pokazali kako je u Neretvi kod Konjica koncentracija 1500/100. Znači, malo manja nego u Baćevićima, ali i dalje nekoliko puta veća od dopuštene.

Kopirati
Drag cursor here to close