Ljudska prava

Građani prikupljaju novac: Mostaru treba kip Rose Parks

Iznos koji im je potreban jeste 22 tisuće KM, a plan je, kako navode, kip poznate aktivistice za ljudska prava, postaviti na jednu od postojećih klupa u gradu.
Lifestyle / Flash | 16. 04. 2019. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa građana i građanki Mostara pokrenuli su online platformu za prikupljanje novca za izradu kipa Rose Parks u ovom gradu. Iznos koji im je potreban jeste 22 tisuće KM, a plan je, kako navode, kip poznate aktivistice za ljudska prava, postaviti na jednu od postojećih klupa u gradu.

Foto: PR / Rosa Parks

''S obzirom na to da Mostarci i Mostarke već godinama žive u situaciji sličnoj onoj u kojoj je živjela Rosa Parks, u kojoj nam se već godinama krše osnovna demokratska prava - da biramo i budemo birani, te da su razni oblici fašizma, seksizma i segregacije prisutni u samom sistemu koji od nas traži da budemo počinjeni i poslušni, smatramo da nam je upravo neophodna ova filozofija nenasilnog nepokoravanja i građanskog neposluha'', ističu na svojoj platformi građani Mostara i dodaju kako je Rosa Parks utjelovljenje građanskog aktivizma koji je neophodan da bismo napravili demokratsko i pravedno društvo.

Naime, Rosa je 1. prosinca 1955. godine, vraćajući se kući nakon dugog radnog dana u krojačnici, odbila poslušati vozača koji joj je naredio da se ustane sa mjesta koje je u autobusu bilo predviđeno za bijelce.

S obzirom da su tadašnji zakoni propisivali da se čak i u javnom prijevozu afro-amerikanci moraju odvojiti od bijelaca, tj. da za njih moraju postojati odvojena sjedišta, Rosa je uhićena a kasnije i odvedena na suđenje zbog građnaskog neposluha. Kao reakcija, uslijedio je bojkot javnog prijevoza od strane afro-američkog stanovništva i jedan od najmasovnijih pokreta protiv rasne segregacije u povijesti. Rosa Parks je proglašena majkom modernog Pokreta za ljudska prava od strane SAD Kongresa. 

''Trebaju nam uzori poput Rose Parks. Povijest je pokazala da su svi oblici fašizma, seksizma, segregacije ili diskriminacije po bilo kojoj osnovi pogrešni i neodrživi. Vrijeme je da se i mi obračunamo s njima. Promjena se neće dogoditi sama i neće je niko napraviti za nas'', istaknuto je.

Kopirati
Drag cursor here to close