Misa u spomen na pobijene franjevce

Fra Danko Perutina: Boli nas nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila

''Boli nas nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti i prešućuje'', kazao je fra Danko.
Kultura / Vjera | 14. 02. 2018. u 20:17 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u srijedu navečer održana je sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike Mostara i okolice u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu, a misno slavlje predvodio je fra Danko Perutina.

U propovijedi fra Danko je podsjetio što se dogodilo sedmorici subraće 1945. godine kada su partizani upali u samostan u Mostaru. Kazao je kako su fra Lea Petrovića, fra Jozu Bencuna, fra Rafu Prusinu, fra Bernardina Smoljana, fra Grgu Vasilja, fra Kažimira Bebeka i fra Nenada Pehara partizani odveli iz samostana bez presude i suda, vezali ih žicom i bacili u Neretvu.

Fra Danko je naglasio kako ne želi raspirivati mržnju i zlo, već samo podsjetiti na te događaje od prije 73. godine kako se ne bi zaboravili.

''Boli nas nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti i prešućuje'', kazao je fra Danko.

Istaknuo je kako je 14. veljače 1945. godine također bila Čista srijeda kao i danas, te je pozvao vjernike na odricanje koje treba biti skriveno od drugih ljudi kako bi se dogodio iskreni susret između "sebe i Boga".

Nakon misnog slavlja, upriličen je obred pepeljanja, odnosno posipanja pepelom u spomen na to kako je čovjek prah i da se u prah vraća.

Inače, u Mostaru se danas obilježava Dan oslobođenja Mostara u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR), dok se u isto vrijeme obilježava i godišnjica ubojstva sedmorice franjevaca, koja se pripisuju partizanima.

Kopirati
Drag cursor here to close