Vukoja

Bez novca iz Hrvatske, HNK ne bi mogao funkcionirati

''Sredstva su nam potrebna na mnogim područjima, a u prvom redu za provedbu programskih aktivnosti, odnosno produkciju novih predstava'', kazao je Feni Vukoja.
Kultura / Kazalište | 07. 12. 2018. u 14:35 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''S obzirom na financijske i materijalno-tehničke uvjete u kojima HNK Mostar djeluje, financijska potpora koju smo dobili od Vlade RH, odnosno Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, uistinu nam mnogo znači jer bez tih sredstava naše normalno funkcioniranje ne bi bilo moguće'', rekao je ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru Ivan Vukoja.

Narod koji drži do sebe

Izjavio je kako financijska potpora od oko pola milijuna maraka, koju je proteklog tjedna ta kazališna kuća dobili od hrvatske vlade, mnogo znači za tu ustanovu, ocijenivši kako se ta potpora može iščitati i kao snažna poruka da su Hrvati, i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, samosvjestan narod koji drži do sebe, svoje kulture i svojih institucija.

''Sredstva su nam potrebna na mnogim područjima, a u prvom redu za provedbu programskih aktivnosti, odnosno produkciju novih predstava'', kazao je Feni Vukoja.

Naglasivši kako bez te potpore funkcioniranje HNK-a u Mostaru ne bi bilo moguće, Vukoja je istaknuo kako će se dobivena sredstva prvenstveno uložiti u provedbu programskih aktivnosti, odnosno produkciju novih predstava.

Po njegovim riječima, dio sredstva bit će utrošen za nabavku scenske, tonske, informatičke i slične opreme te izradu integriranog informatičkog sustava.

Sredstva za podmirenje izdataka

''Sredstva ćemo koristiti i za podmirenje izdataka potrebnih za ishođenje razne dokumentacije, rješenja, dozvola, elaborata i slično, u svrhu nastavka izgradnje HNK Mostar, kao i za troškove redovitog održavanja i popravaka zgrade HNK Mostar'', kazao je Vukoja.

Ugovori o financijskoj potpori za provedbu programa i projekata strateških institucija hrvatskog naroda u BiH potpisani su protekli tjedan u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH. Sveučilište u Mostaru dobilo je četiri milijuna kuna, a HNK u Mostaru dva milijuna.

Tom prigodom istaknuto je kako su Sveučilište i HNK dvije ustanove koje u svom djelovanju nastoje promicati kulturu, obrazovanje, znanost te prosperitet i razvoj BiH, posebice Hrvata koji u njoj žive.

Potporom tim ustanovama hrvatska država nastoji stvarati temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati, ostaju živjeti i stvarati u Bosni i Hercegovini. Također, ona podrazumijeva ulaganje u razvoj kulture, obrazovanja i jačanje intelektualnih potencijala Hrvata u BiH, a time i cijelog društva, te je doprinos dugoročnom opstanku Hrvata u BiH.

Pronaći razloge za ostati

''Čovjek je, rekao bih, u prvom redu društveno i kulturno biće. Stoga smatram kako razlozi za odlazak ljudi iz ove zemlje nisu samo poslovne ili financijske prirode. Ljudima su potrebni i razni društveni i kulturni sadržaji, ako tih sadržaja nema ili su na niskoj razini to isto tako može biti jedan od razloga za iseljavanje'', naglasio je Vukoja.

Ravnatelj HNK Mostar smatra kako ovakva potpora ima i snažnu simboličku dimenziju, osobito za Hrvate u BiH jer se ona može iščitati i kao snažna poruka da su ''Hrvati, i u Republici Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, samosvjestan narod koji drži do sebe, svoje kulture i svojih institucija''.

''Jedino takav narod ima snage nositi svoju političku samobitnost i izboriti svoja politička i nacionalna prava. A u takvome okviru mnogi Hrvati, osobito mladi, pronaći će mnogo više razloga ostati i ovdje živjeti, nego u slučaju kada taj okvir ne bi postojao'', zaključao je Vukoja.

Kopirati
Drag cursor here to close