Znanstveno predstavljanje

Ganga na Filozofskom fakultetu

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenoga 2010. uvrstio je gangu na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.
Kultura / Glazba | 16. 10. 2017. u 09:35 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga za očuvanje kulturne baštine i istobiti „DAVORIJA” iz Gruda u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Mostaru poziva sve zainteresirane na predstavljanje knjige i nosača zvuka ''GANGA - S izvora glas'' koja će se održati 18. listopada 2017. (srijeda) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru (amfiteatar Vjekoslav Klaić, br. 13) s početkom u 18:30 sati.

Uz gangaške izvedbe s područja Gruda, Širokog Brijega i Mostara, o ovome će djelu govoriti: dr. sc. Lidija Vladić-Mandarić, pročelnica Studija glazbene umjetnosti na Sveučilištu u Mostaru, doc. dr. sc. Marko Tokić, profesor na Sveučilištu u Mostaru, Tomislav Matković, snimatelj nosača zvuka, Ante Kraljević, autor knjige, i Jure Miloš, urednik knjige i nosača zvuka.

''Želja nam je da se ganga znanstveno predstavlja na jednoj znanstvenoj ustanovi kao što Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru. To je ono sto ju u pisanom obliku jedino može trajno očuvati'', izjavio je za Bljesak.info Jure Miloš, koji zajedno s bratom Damirom brine o zaštiti gange na prostoru Hercegovine.

Podsjećamo, UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenoga 2010. uvrstio je gangu na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine.

''Narod bez kulture je narod bez identiteta. Narod koji se stidi svoje kulture, zapravo pokazuje najcrnju stranu svoje sadašnjice, a to je nekultura'', poručuje Miloš i poziva zainteresirane da svojom nazočnošću uveličaju predstavljanje ovoga vrijednoga pothvata u svrhu znanstvena očuvanja hrvatske kulturne baštine u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close