''Ganga - S izvora glas''

Jure Miloš za Bljesak.info: Ganga je himna i identitet Hercegovine

Kultura / Flash | 10. 08. 2017. u 12:33 I.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Udruge ''Davorija'' u četvrtak, 10. kolovoza, će u 20.00 sati ispred Crkve sv. Katarine u Grudama biti priređeno predstavljanje knjige i nosača zvuka ''Ganga – S izvora glas''.

UNESCO-ov Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu svijeta 16. studenog 2010. uvrstio je gangu na popis ugrožene nematerijalne svjetske baštine, a o njezinoj zaštiti na prostoru Hercegovine brinu se braća Damir i Jure Miloš.

''Brat Damir i ja smo zavoljeli gangu zahvaljujući majčinu stricu Vinku Alpezi, kojega od milja nazivamo didom. Ozbiljno smo zagrizli za ovaj glazbeni izričaj i u potpunosti se prepustili svijetu gange. Upoznali smo brojne vrsne gangaše iz Zapadne Hercegovine i Imotske krajine, s njima postali veliki prijatelji te ih, slobodno mogu kazati, kao bardove gangaškog svijeta okupili na ovome projektu koji smo nazvali simboličnim nazivom 'Ganga – S izvora glas','' rekao je za Bljesak.info mlađi brat Jure Miloš.

Himna i identitet Hercegovine

Nosač je zvuka antologija izabranih napjeva gange od Cetine do Neretve na kojemu gangu izvode dvadeset i dva gangaša i jedna gangašice, dok knjiga donosi znanstvene činjenice o nazivu i iskonoslovlju riječi ganga, dosadašnjim radovima o gangi, odnosu gange i stiha, gangi kao napjevu, podjeli gange prema vrstama..., kao i druge važne pojave i podatci o ovom našem izvornom pjevanju – gangi.

''U nedostatku kvalitetne literature o gangi, ova knjiga predstavlja sveobuhvatan zapis o gangi, njezinu podrijetlu, sadržaju, ali i osvrt o prošlosti i budućnosti gange'', ističe Miloš u razgovoru za Bljesak.info.

''Ganga je izvorno pjevanje nastalo na ovom prostoru, na potezu Imotski – Posušje – Grude, odakle se širilo na druga područja. Dakle, ganga je himna Hercegovine, identitet naroda koji obitava na ovom prostoru'', naglasio je naš sugovornik.

Autor je knjige Ante Kraljević, dok je urednik cijelog projekta upravo Jure Miloš. Recenzenti knjige su prof. dr. sc. Jasmina Talam i dr. sc. Anđelko Mijatović. Predstavljači će biti neki od najutjecajnijih imena gangaškog svijeta i znanosti.

Veliki koncert glazbenih zvijezda

U sklopu promocije bit će upriličen i veliki koncert glazbenih zvijezda Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića, Alena Nižetića i grupe Dalmatino. Miloš je istaknuo kako spomenute glazbenike fascinira ganga te izrazio radost što će u njegovim Grudama nastupiti glazbenici koji spadaju u sami vrh hrvatske glazbene scene.

''Oni su prepoznali vrijednost i kvalitetu gange. Njihov glazbeni nastup uz predstavljanje knjige i nosača zvuka o gangi bit će smjesa etna i modernoga. Dakle, njihov nastup se može iščitati i kao poruka kako se ne smijemo stidjeti naše gange nego ju, naprotiv, trebamo nastaviti njegovati“, naglasio je Miloš za Bljesak.info.

Osim brojnih gangaša, glazbenih zvijezda i ljubitelja gange iz cijele Hercegovine, Grude će večeras biti domaćin i mnogobrojnim visokim dužnosnicima iz BiH i Hrvatske te predstavnicima akademske i crkvene zajednice u Hrvata.

Kopirati
Drag cursor here to close