2024.

Sarajevo podržalo Banja Luku: Mostaru klizi šansa za prijestolnicu kulture?

U drugoj polovini rujna Europska komisija trebala bi donijeti odluku koji grad će biti Europska prijestolnica kulture 2024. godine.
Kultura / Flash | 31. 05. 2019. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi želimo pobjedu Banja Luci i preko našeg ministarstva i kulturnih institucija pružit ćemo svaki vid pomoći da uspiju u tom naumu'', rekao je u Banja Luci Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Rekao je kako Grad Banja Luka pokušava dobiti projekt EU prijestolnice kulture koji je ''jedan od najznačajnih stvari koje se mogu dogoditi u BiH''.

''Poznajemo mnoge situacije i primjere europskih zemalja gdje ova titula vodi do potpuna transformacija jedne sredine, integracije i razvoja radnih mjesta. Kulturna industrija je ono što dovodi do rasta standarda i multiplikacije radnih mjesta. Mi stvarno želimo da Banja Luka dobije ovu titulu i kroz suradnju s Kantonom Sarajevo unaprijedi tu ponudu'', kazao je Forto.

Naime, u drugoj polovini rujna Europska komisija trebala bi donijeti odluku koji grad će biti Europska prijestolnica kulture 2024. godine. Finalisti su Mostar, Banja Luka i norveški grad Bode.

Mustafa Alendar iz Tima Mostar 2024. rekao je pak za Faktor kako se ozbiljno i užurbano radi na dovršetku aplikacije projekta, koji treba biti u drugom dijelu kolovoza u Bruxellesu, nakon koje dio eksperata dolazi u inspekciju u Mostar.

''U drugoj polovini rujna sva tri grada idu u Bruxelles, gdje će pred panelom eksperata braniti svaki svoj projekt. Panel eksperata na licu mjesta donosi svoju odluku'', kazao je Alendar.

Ističe kako su u cijeloj ovoj priči ključna kvaliteta programa koji su dio aplikacije.

''Ovaj dio projekta koji sada radimo je konkretizacija prvog, sve što smo u prvom "namaštali" sad trebamo konkretizirati s ugovorima, kontaktima, mjestima, financijama..., što na koncu predstavlja ugovor s EU, koji se mora ispoštovati'', pojašnjava Alendar.

Spomenuti finalisti se natječu u onome šta će ovaj projekt pridonijeti gradu, sredini koja ga pokreće, a Mostaru treba preporod po svim osnovama.

S druge strane, Mostar još čeka dogovor političkih stranaka i novi potpis podrške na kandidaturu. Tim Mostar 2024. ne gubi nadu da će podrška uskoro doći, no i ako izostane, tvrde, imaju rješenje. Spomenuta izjava stranaka mora biti što ozbiljnija, da bi na praktičan način uvjerila stručne ljude u Bruxellesu da se radi o ozbiljnoj političkoj podršci i jedinstvu.

 


Vođene su žučne rasprave oko infrastrukturnih objekata, koji bi se gradili, koje su, kako tvrdi Alendar, veoma poželjne, zbog čega je i ovaj projekt potreban Mostaru.

''Tim se usuglasio da ako političke stranke ne mogu postići zajednički dogovor, jer isti sa sobom nosi određene financijske i administrativne aspekte, koji su jako ozbiljni, onda se ide bez infrastrukture s projektom'', zaključio je Alendar.

 

Kopirati
Drag cursor here to close