Je li premostivo?

Zgrada HNK Mostar - problem politike ili kulture?

S obzirom da HNK posjeduje sve zakonom propisane dozvole za gradnju te kako će se objekt HNK nastaviti graditi i završiti neovisno o projektu EPK 2024, žele informirati javnost o sljedećim činjenicama.
Kultura / Flash | 16. 04. 2019. u 13:39 Bljesak.info
Kopirati

''Nekim strankama očito je zasmetalo što se na popisu 'projekt Mostar 2024 - Europska prijestolnica kulture' nalazi i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru. Nismo htjeli reagirati na te prve medijske napise kako ne bismo dizali nepotrebne tenzije, međutim opetovano zadnjih dana nove objave i nove poluistine i neistine se plasiraju u javnost'', stoji u reakciji Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Naime Dnevni avaz objavio je na tekst u kojem se tvrdi da predstavnici pet takozvanih probosanskih stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i SBiH) smatraju kako se 'u aplikaciji ne mogu naći projekti koji su predmet političkih sporenja u Mostaru', aludirajući na objekt Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), koje je izgrađeno u centralnoj gradskoj zoni.

U tekstu se citira i dio navodnog pisma koje su usuglasile SDA i SBB: ''Gradsko vijeće Grada Mostara je Odlukom 01-1101/99 iz 1999. godine, kao i Odlukom 01-02-22/02 iz 2002. godine, zabranilo gradnju u centralnoj zoni Mostara. Ovim odlukama, koje nikada nisu stavljene van snage, treba dodati i nepostojanje regulacionog plana centralne gradske zone donesenog od Gradskog vijeća Mostara, što istovremeno znači i nemogućnost bilo kakvih legalnih građevinskih zahvata na ovom području.''

Iz HNK Mostar tvrde kako je u međuvremenu stigao i odgovor političkih stranaka na izvještaj Tima Mostar EPK 2024., a koji su potpisali predsjednici mostarskih gradskih odbora SDA, SBB, DF i SBiH u kojem se ponavljaju teze prethodno objavljene u Avazu.

Osporavanje izgradnje objekta HNK

Naime, kako iz HNK Mostar navode, podršku projektu su EPK 2024 su odmah dale četiri stranke dok su SDA, SDP, DF, SBB i SBiH zatražili da im se u pisanoj formi dostavi još informacija i zakazan je sljedeći sastanak s političkim strankama za sedam dana.

''Istoga dana svim strankama je poslana kompletna prijavna knjiga Mostara 2024. Umjesto dolaska na sljedeći sastanak, ili barem pravovremenog obavješćivanja o nedolasku, predstavnici SDA su neposredno pred početak sastanka poslali pismo u kojem i dalje traže dodatna pojašnjenja o projektu. Nakon što je nadležna gradska služba odgovorila na to pismo, članovi Tima Mostar 2024 su s gradonačelnikom Bešlićem usuglasili popis infrastrukturnih objekata neophodnih za realizaciju programa u okviru projekta EPK 2024. Taj popis je u formi izvješća poslan svim strankama u Mostaru na razmatranje i usvajanje'', ističu u svom priopćenju iz ove kuće.

Iz navedenog je, kako tvrde u HNK Mostar, očito kako se nastavak izgradnje objekta HNK nastoji osporiti spomenutim odlukama iz 1999. i 2002. godine te navodnim nepostojanjem regulacijskog plana središnje gradske zone.

S obzirom da HNK posjeduje sve zakonom propisane dozvole za gradnju te kako će se objekt HNK nastaviti graditi i završiti neovisno o projektu EPK 2024, žele informirati javnost o sljedećim činjenicama.

''Odluke 01-1101/99 iz 1999. godine i 01-02-22/02 iz 2002. godine prestale su važiti donošenjem Odluke 01-02-320/10 koju je Gradsko vijeće Grada Mostara donijelo 01.12.2010. godine. U Odluci iz 2010. godine, u članku 8 jasno se navodi kako se u dijelu središnje gradske zone, u kojem se nalazi i zgrada HNK, dopušta nastavak izgradnje za objekte koji posjeduju odobrenje za gradnju u skladu s pozitivnim gradskim propisima. Također, u članku se navodi i kako se zabranjuje izgradnja novih objekata do usvajanja plana, a najduže u razdoblju od dvije godine.

S obzirom da HNK ima dozvolu za građenje koja je u skladu s pozitivnim gradskim propisima izdana 1996. godine, očito je kako je Odluka iz 2010. godine potvrdila pravo Hrvatskom narodnom kazalištu za nastavak izgradnje objekta. Zabrana građenja se, dakle, odnosila samo na nove objekte i samo u razdoblju od dvije godine, od 01.12.2010. do 01.12.2012. godine. S obzirom da u spomenutom razdoblju nije usvojen novi regulacijski plan, stari regulacijski plan donesen 1996. godine je nastavio biti važeći ne samo za stare objekte nego, od 01.12.2012. godine i za nove objekte'', istaknuto je u priopćenju.

Je li problem politika ili kultura?

Navode kako su temeljem i u skladu s Provedbenim/regulacijskim urbanističkim planom dijela Centralne gradske zone koji je usvojen i objavljen Odlukom Općinskog vijeća Mostar broj 01-472-1/96 iz 1996. godine, urbanističke, građevinske i uporabne dozvole dobili su i: zgrada Vlade FBiH, zgrada INTEGRA, zgrada MINIPEX, HercegovinaAuto, Ministarstvo financija VM BiH, Raiffeisen banka, ... te je na navedenom području od 1996. godine do danas izgrađen cijeli niz objekata.

''Iz prethodno navedenog, očito je da HNK posjeduje ispravnu i važeću dozvolu za gradnju, stoga možemo zaključiti kako zahtjev određenih stranaka da se objekt HNK izbaci s popisa infrastrukturnih objekata bitnih za EPK 2024 aplikaciju nema nikakvo pravno utemeljenje nego je isključivo političke prirode, ili kako su i sami naveli predmet političkih sporenja. Je li uzrok političkih sporenja u nazivu Kazališta, odnosno u činjenici da je riječ o Hrvatskom narodnom kazalištu, ili pak nekim strankama ne odgovara da Mostar dobije titulu Europske prijestolnice kulture 2024 pokazat će vrijeme koje je pred nama. Ono što je izvjesno je da će HNK nastaviti izgradnju i završiti objekt jer za to ne postoje bilo kakve pravne prepreke'', stoji u priopćenju te apeliraju na takozvane probosanske stranke da pri donošenju odluka o podršci EPK projektu uvažavaju pravne činjenice te da se pri tom prvenstveno rukovode interesima i potrebama Grada Mostara, regije Hercegovine i države Bosne i Hercegovine, kao i da poštuju Daytonski sporazum i Ustav BiH.

Kopirati