Završena obuka

Ovi vodiči će na drugačiji način turiste upoznati s hercegovačkom baštinom

Certifikacijom će, navode, vodiči postati konkurentniji na tržištu i povećati kvalitetu svojih usluga, te mogu očekivati veći angažman od strane turističkih grupa, agencija kao i muzeja
Kultura / Flash | 10. 07. 2020. u 16:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset tri osobe sa područja Hercegovine i pograničnih područja Crne Gore su u okviru projekta prekogranične suradnje 'Zanimljivi muzeji – aMUSeumING' koji financira Europska unija, uspješno završili obuku i položili ispit za certificirane vodiče po 'Interpret Europe' metodologiji.

Intenzivna obuka na terenu je počela 30. lipnja u Herceg Novom, a završena je 8. srpnja u Jablanici, priopćeno je u petak iz udruge LiNK.

Obuka je uključivala praktičan i teoretski rad na planiranju i izvođenje interpretativnog vođenja, stjecanje vještina prezentacije, stvaranje snažnijih uspomena i novih doživljaja posjetiteljima koji će na ovaj način stvoriti neraskidivu vezu s kulturnom i prirodnom baštinom.

Obuku je implementirala certificirana 'Interpret Europe' trenerica, a detalji obuke su koordinirani sa sjedištem u Bruxellesu.

Nakon intenzivnog rada, 23 kandidata je pristupilo i stručnom ispitu tokom kojeg su demonstrirali novostečena znanja kroz pismeni ispit i izvedbu interpretativnog govora. Tijekom izvođenja i snimanja interpretativnog govora, kandidati su morali demonstrirati stvaranja dubljih veza između publike i predmeta ili lokaliteta.

Certifikacijom će, navode, vodiči postati konkurentniji na tržištu i povećati kvalitetu svojih usluga, te mogu očekivati veći angažman od strane turističkih grupa, agencija kao i muzeja. Posjetitelji će dobiti priliku da na novi način dožive destinaciju. Novi doživljaji će povećati zadovoljstvo posjetitelja i njihov broj u regiji.

Muzeji i lokaliteti kulturnog nasljeđa u regiji će nakon certificiranja svojih zaposlenika i suradnika dobiti mogućnost da se snažnije uključe u rad 'Interpret Europe' europske platforme za suradnju i razmjenu, koja je posebno fokusirana na istraživanje i obrazovanje. Ovim će muzeji dobiti priliku i za dodatnim usavršavanjem svojih usluga i povećanjem svoje vidljivosti u Europskoj uniji.

Projekt prekogranične saradnje 'Zanimljivi muzeji / Amusing Museums' (aMUSeumING) financira Europska unija u sklopu programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Projekt zajednički provode Udruženje LiNK iz Mostara u suradnji sa Nacionalnim muzejom Crne Gore (CG) i općinom Jablanica (BiH).

Ukupna vrijednost projekta je blizu 400.000 eura, od čega Europska unija financira oko 300.000 eura (84,47%), priopćeno je iz udruge LiNK.

Kopirati
Drag cursor here to close