Godine su prošle...

Mostar: Slavi li tko UNESCO?

Od tada pa do danas Mostar, a i Stari most prošli su puno toga. Svašta se u gradu na Neretvi događalo u međuvremenu. Svašta, osim izbora.
Kultura / Flash | 16. 07. 2020. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je 15 godina od upisa Starog mosta na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine.

Stari most obnovljen je 23. srpnja 2004. godine, a 15. srpnja sljedeće godine upisan je na UNESCO-ov popis zaštićene kulturne baštine.

Od tada pa do danas Mostar, a i Stari most prošli su puno toga. Svašta se u gradu na Neretvi događalo u međuvremenu. Svašta, osim izbora.

Naime, dvije godine nakon uvrštavanja na UNESCO-vu listu, Mostaru je prijetilo skidanje s nje zbog narušavanja izgleda stare jezgre izgradnjom hotela Ruža, koji još uvijek nije otvorio svoja vrata.

Deset godina kasnije, 2017. godine, ista priča – Mostaru prijeti skidanje s ove liste i opet zbog hotela. Tada je održan okrugli stol u organizaciji Nacionalnog komitet ICOMOS u BiH te  Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine na kojem je istaknuto kako je obala u zaštićenom dijelu Mostara devastirana s neprimjerenim kaskadama i  terasama te da je sve više bespravnih intervencija pa stambena arhitektura poprima forme koje nisu izvorne.

Koliki je problem (tada) bio hotel, govori i činjenica da je formirano Povjerenstvo za uklapanje hotela Ruža u ambijent Starog grada, a godine 2008. pisalo se kako Stari grad ima problem i s upravljanjem, financiranjem, planiranjem i implementacijom projekata.

Godine 2015. iz UNESCO-a je poručeno kako je problem s hotelom otklonjen.

Bilo kako bilo, Mostar još jednu obljetnicu proslavlja tiho. Većina građana ne zna za taj datum, a u ovakvim vremenima i u gradu goji godinama tapka na mjestu, obljetnice ništa ne znače. Osim ako se izvlače za politička natezanja koja u Mostaru ne manjkaju.

Povodom godišnjice obljetnice obnove Starog mosta i uvrštavanja na popis UNESCO-ve baštine, Grad je najavio predstavljanje Glazbene razglednice. No, obljetnica vezana uz Stari most bit će proslavljena na platou ispred HDHS Kosače.

Kopirati
Drag cursor here to close