Riječ na riječ

''Krivac'' za Mostar odgovorio na optužbe

''Nije problem što Mostar nije postao prijestolnica kulture, koliko je problem što s ovakvom vlašću to ne može ni postati'', naveo je Tarik Tanović, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Mostar.
Kultura / Flash | 26. 09. 2019. u 15:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Žao nam je što Mostar nema uvjete da bude prijestolnica kulture, a još više što imamo samoprozvanu vlast koja se ovako ponaša i jedino je aktivna kad treba upirati prstom i okrivljavati one koji razmišljaju drugačije'', naveo je Tarik Tanović, predsjednik Gradskog odbora Naše stranke Mostar.

Povodom optužbi Almira Mujkanovića, direktora Narodnog pozorišta Mostar, da je jedan od krivaca za to Naša stranka, Tanović je naveo je kako Mostar neće biti Europska prijestolnica jer ima vlast koja ga u tom onemogućava.

''Nije problem što Mostar nije postao prijestolnica kulture, koliko je problem što s ovakvom vlašću to ne može ni postati, a zbog neodržavanja izbora pitanje je kad ćemo uopće imati novu vlast. Za odbijanje Mostara nije kriva Naša stranka već vlast koja grad nije mogla učiniti prihvatljivim za kandidaturu'', rekao je.

Naveo je kako je Naša stranka bila jedina politička opcija koja je ukazivala zašto je nemoguće da Mostar ponese tu laskavu titulu.

''Gospodin Mujkanović, ali i drugi iz tima Mostar 2024 na čelu s gradonačelnikom Bešlićem, su upravo današnjim svaljivanjem krivice na Visokog predstavnika i Našu stranku Mostar samo pokazali koliko smo bili u pravu. Da bi se vodili i realizirali ovako veliki projekti, da bismo zaista bili prijestolnica kulture, potrebno je mnogo više analize, samokritičnosti, odgovornosti, a pogotovo demokracije i slobode drugačijeg mišljenja, što trenutno nije slučaj u Mostaru'', rekao je.

Naveo je kako ''oni titulu prijestolnice kulture doživljavaju kao međunarodnu pomoć koja treba pomoći gradu da profunkcionira''.

''Vrijeme je da shvate da je Mostar već dugo primao međunarodnu pomoć i u kulturnom i u svakom drugom vidu i da to nije pomoglo boljem životu ovdje jer SDA i HDZ sustavno guše svaki progres i iznevjeravaju pomoć međunarodne zajednice. Vrijeme je da se stvore uvjeti da ljudi koji žele dobro ovom gradu dođu na političke pozicije s kojih mogu Mostar pretvoriti u grad koji s punim pravom zaslužuje i titulu prijestolnice kulture i titulu ekološkog centra regije, i titulu multietničke prijestolnice BiH i sve druge važne nazive koje SDA i HDZ žele dobiti na lijepe oči. Takvo dodjeljivanje dosad je samo stvaralo lažnu sliku da vlast koja je uzurpirala demokratske procese u Mostaru ima opravdanje da to i dalje čini. Ovim odbijanjem Mostara za prijestolnicu kulture, međunarodna zajednica je poručila da oni moraju sići s vlasti, a optužbe na račun drugih zbog vlastitog neuspjeha su potez očajnika'', rekao je Tanović.

Podsjećamo, prilikom obraćanja medijima, direktor mostarskog Pozorišta rekao je kako se lobiralo da Mostar ne dobije titulu prijestolnice kulture te je prozvao Našu stranku da je lobirala da titula ne dođe u Mostar.

''Znamo da je jedna politička stranka, Naša stranka, izričito bila protiv aplikacije Mostara i dio pitanja se odnosio na to da su imali insajderske informacije koje su potkopavale aplikaciju'', rekao je Mujkanović i dodao kako ''trebamo preispitati tko su prave patriote, tko su prijatelji ovoga grada bez obzira na nacionalnu pripadnost''.

Istodobno, teške su pale riječi i iz SBB-a. Predsjednik mostarskog ogranka Saveza za bolju budućnost Mostar, Anel Kljako rekao je, pozvavši se na izvore iz EU, kako je Mostar izgibio titulu zbog trošenja novca za kolektore.

''To je bila informacija koju ja imam, i to je osnovni razlog zbog kojeg Mostar nije prošao. Inače se uzimaju gradovi koji su u krizi, a Mostar je definitivno u krizi. Međutim, problem s raspolaganjem s europskim novcima je doveo do toga'', rekao je za Bljesak.info Kljako dodavši kako je jedan od razloga za nedobivanje titule koji je naveden u izvještaju Europske komisije za Grad Mostar da nije dobro upravljao novcima koje je dobio za kolektore.

Kopirati
Drag cursor here to close