Kako to?

Kako je mostarska kultura zaživjela u doba korone?

Publika nikad nije bila bliža kazališnoj, glazbenoj i likovnoj umjetnosti zahvaljujući malim ekranima, online izložbama i –koroni.
Kultura / Flash | 29. 04. 2020. u 10:50 D.A. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod posebnim ste mjerama zaštite i nikad niste imali više mogućnosti za kulturno obrazovanje i uživanje u onomu što vam se nekada činilo tako nezanimljivo i nemoguće za ubacivanje u gusti raspored. Kulturne ustanove i pojedinci u Mostaru uspjeli su ono što im se možda ne bi dogodilo ni u savršenim ekonomskim i socijalnim uvjetima. Okupiti različitu publiku, i oduševiti ih.

Da, moguće je. Publika nikad nije bila bliža kazališnoj, glazbenoj i likovnoj umjetnosti zahvaljujući malim ekranima, online izložbama i –koroni. Jer da nije ovog virusa, nikad se ne bi sjetili iz udobnog ležaja prošetati kroz galeriju uspješnih radova, niti 'odmoriti  dušu' uz ugodnu glazbu i kazališne isječke. Izašli smo ih svojih kuteva i duže s mlijekom iz kafića, i dobili priliku shvatiti kakvo bogatstvo imamo. 

Online kazališta

Naime, mostarska kazališta, Hrvatsko narodno kazalište i Narodno pozorište Mostar pobrinuli su se da nam približe svoje umijeće i uđu u naše domove sa nekima od svojih najuspješnijih predstava. Ajmo na fuka, Bljesak zlatnog zuba, Hotel Plaza, Mostarska djelidba, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja samo su neke od hit predstava ovih kazališta koje je publika imala priliku vidjeti i zavoljeti kazalište ukoliko to još nije.

Video: Dragan Komadina // AJMO NA FUKA // r. Dragan Komadina

Za male i velike, Pozorište lutaka Mostar također je svoje predstave ponudilo na Youtube kanalu. Odlazak u čarobni svijet lutaka dobro je prihvaćen i kod publike, pa tako primjerice predstava Ježeva kućica ima i preko 1.500 pregleda.

''Kako bismo sa našom publikom ostali u kontaktu odlučili smo krenuti sa prikazivanjem video snimaka predstava na našem Youtube kanalu'', kazao je direktor Edin Kmetaš Pozorišta lutaka Mostar.

Video: Ježeva kućica - predstava za djecu

Lutkarsko kazalište Mostar aktivno radi na korisnim preporukama i prosljeđivanju linkova i aktivnosti za rad od kuće i ideje vezane za lutkarsku djelatnost. Pred njima je veliki izazov, navode, ali se nadaju kako će iz svega izaći ''svi na broju''.

''U skladu s novonastalom situacijom bili smo primorani prestati sa radom i svim planiranim  aktivnostima. Kao i sav kulturni i kreativni sektor direktno smo pogođeni, no nadamo se da ćemo i ovo uspjeti prebroditi i da će nam ove duge dane koje smo primorani ostati kući barem malo uljepšati online kulturni sadržaji'', kazala je Ružica Bošković, ravnateljica Lutkarskog kazališta Mostar.

Ipak, bez obzira na dobru reakciju publike putem online mreža, kulturni sektor u Mostaru je na rubu egzistencije bio i prije pandemije, a posebice sada, upozoravaju iz ovih ustanova. 

''Pozorište od prvog dana trpi značajne gubitke, kroz odustajanje sponzora od određenih aranžmana, zatim gubitak prihoda od zakupa poslovnog prostora te od ulaznica. Mi već sada imamo preko 20% gubitaka, tako da svako dalje umanjenje redovnih tranši od strane naših osnivača bi moglo voditi ka financijskom kolapsu'', kazao je za Bljesak.info direktor Narodnog pozorišta, Almir Mujkanović.

U Narodnom pozorištu, tvrdi Mujkanović, pandemija neće utjecati na proračune za nove produkcije.

''Iskoristio bih priliku i zamolio naše osnivače, Vladu HNŽ-a i Grad Mostar, da se sa posebnim senzibilitetom odnose prema kulturnom sektoru. I prije pandemije smo bili u najlošijoj situaciji u cijeloj Bosni i Hercegovini tako da bi svako dalje smanjenje proračuna vodilo agoniji i kolapsu institucija kulture, od čega bi se teško oporavili'', rekao je direktor Mujkanović.

Josip Blažević iz HNK Mostar kazao je kako razmišljaju o ispunjavanju uvjeta propisane distance u kazalištu kako bi se predstave što prije mogle vratiti na daske koje život znače.

''Istina, zbog činjenice da imamo samo Malu scenu naše je gledalište maloga kapaciteta i ta bi mjera mogla imati veliki utjecaj na nas. U svakom slučaju, prilagodit ćemo se i poduzeti sve nama dostupne mjere kako bi se publika u HNK Mostar osjećala sigurno i ugodno'', kazao je Blažević iz HNK.

Iako ih nakon korone čeka velika borba za opstanak, Mostarski teatar mladih preko društvenih mreža se potrudio ostati u pozitivi i dodiru s publikom. Recitacije, isječci iz kazališnih komada i poticajne misli obilježile su njihove objave i potaknule nas na razmišljanje dok imamo slobodnog vremena. 

Virtualne šetnje i koncerti

Iako mnogi nemaju ''običaj'' svratiti u galerije, ovaj put mnogi nisu odoljeli online izložbama, i to svježih autora studenata i srednjoškolaca.

Studenti slikarskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru pod mentorstvom dr. art. Josipa Mijića otvorili su e-izložbu ''Open Studio'', a Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića, prvi put u svojoj povijesti, otvorila je vrata prve virtualne galerije gdje su se mogli vidjeti radovi njihovih učenika.

Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača u pripremi ima određena tehnička rješenja kako bi mogli organizirati virtualne izložbe te barem na taj način oživjeti galerijsku djelatnost, najavio je ravnatelj HD Herceg Stjepan Kosača Danijel Vidović.

Osim mladih nada, ostali likovni umjetnici ostali su suzdržani u ovakvom vidu približavanja publici. 

Sjajne akcije pokrenute su i u online glazbenom svijetu. Poput velikih svjetskih zvijezda koje su održavale online koncerte, i Mostarci su približavali svoje glazbene žanrove putem Facebooka i drugih društvenih mreža.

Mladi glazbenik Jospi Palameta, polufinalist hrvatskog The Voicea, zapjevao je na Facebooku povodom Međunarodnog dana jazza.

Video: Zoster "Kuda idu svi ti ljudi"

Odmah na početku epidemije u BiH, pet godina nakon izlaska albuma ''Srce uzavrelo'' grupa Zoster najavila je novi album pod nazivom ''Najgori'', singlom ''Kuda idu svi ti ljudi''. Glazbu i tekst potpisuje frontmen grupe Mario Knezović, a aranžman Adis Sirbubalo i Mario Knezović.

Spot je nastao u režiji Miodraga Cicovića i direktora fotografije Vuka Papića, a sniman je na lokacijama Ortiješ, Goranci, Bile, Čapljina i Restoran Romanca Mostar.

Mladići i djevojke iz Mostar Rock Schoola svoju pozitivu i ljubav prema glazbi prenijeli su i na društvene mreže. Online predavanja nisu izostala, a na pauzama su pjevali covere kako bi uljepšali dan u svojim i drugim domovima. Ovakav pristup svidio se i onima koji tek trebaju postati dio ove sjajne priče Mostar Rock Schoola.

Slično je postupila i glazbena grupa Sinergija, koja je publiku počastila coverom pjesme Stranac u noći, Massima Savića. 

Video: Sinergija - Stranac u noći (Quarantine HomeMade cover)

Nedostajanje

Ipak, kultura je ostala bez raznih događaja koje će biti nužno kasnije nadoknaditi. Otkazani su programi Mostarskog proljeća – 22. dani Matice hrvatske, a i knjige su, ipak, bile malo manje dostupne.

Narodna knjižnica HNŽ Mostar zbog ograničenog djelovanja mogla vam je poslati knjigu koju želite te pokrenula akciju S knjigom #Ostani doma kojom su željeli promicati knjigu i književnost.

''Kako bi svima nama doživljaj bio bogatiji, uputili  smo poziv za  druženje mnogim poznatim imenima iz svijeta književnosti Pozvali smo i naše korisnike Knjižnice da se uključe u obilježavanje tako da pošalju  fotografiju ili video uradak svoje  kućne biblioteke ili knjiga koje su promijenile njihov  svijet, navode iz knjižnice'', poručili su.

Unatoč snažnom otporu dobu korone i pružanju onoga u čemu najviše uživaju, pred umjetnike tek dolaze izazovna vremena gdje će se vidjeti tko može preživjeti financijski krah i održavanje na životu. Do tada, uživat ćemo u njihovim izvedbama putem online platformi i navijati za ono što najviše zaslužuju, uspjeh. 

Foto: Internet / Kazalište
Kopirati
Drag cursor here to close