Utjecaj pandemije

Prijeti li kolaps kulturnim ustanovama u Mostaru?

Kakvo će stanje biti sa produkcijom novog sadržaja, u kulturnim ustanovama različitog su stava.
Kultura / Flash | 28. 04. 2020. u 13:31 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrane okupljanja i održavanje događaja među prvim su zapovijedima kriznih stožera na svim razinama, imala su, između ostaloga, izravni utjecaj na kulturne ustanove. Upravo te zabrane značile su i prekid prihoda koje su mostarske kulturne ustanove ostvarivale od prodaje ulaznica, najma prostora i ostalih marketinških aktivnosti.

Financijske gubitke, kako su nam kazali iz tih ustanova, bilježe Hrvatski dom Herceg Stjepana Kosača, Narodno pozorište, Lutkarsko kazalište i Pozorište lutaka. Iz Kosače su nam rekli kako je još rano govoriti o nastalim gubitcima.

Desetci tisuća KM gubitka

''Nismo još zbrojili sve gubitke koji su nastali kao posljedica privremene obustave naših redovitih aktivnosti niti je moguće u potpunosti sagledati situaciju dok pandemija traje, ali u ovom trenutku mogu zasigurno ustvrditi da će se gubitci mjeriti u desecima tisuća KM, ako kompariramo s prethodnom godinom koja je bila rekordna po broju održanih programa'', kazao je za Bljesak.info ravnatelj Kosače, Danijel Vidović.

Direktor Narodnog pozorišta, Almir Mujkanović istaknuo je kako je kulturni sektor i prije pandemije bio na rubu egzistencije, tako da slijede još izazovnija vremena.

''Pozorište od prvog dana trpi značajne gubitke, kroz odustajanje sponzora od određenih aranžmana, zatim gubitak prihoda od zakupa poslovnog prostora te od ulaznica. Mi već sada imamo preko 20% gubitaka, tako da svako dalje umanjenje redovnih tranši od strane naših osnivača bi moglo voditi ka financijskom kolapsu'', kazao je za Bljesak.info Mujkanović.

Za sada nema otkaza

Čelnici ustanova s kojima smo razgovarali tvrde kako nije došlo do otkaza ili smanjenja plaća u tim ustanovama, ipak su svi suglasni kako su plaće u mostarskoj kulturi ispod prosjeka. Lutkarskom kazalištu tako su samo za jedan tjedan u travnju otkazana četiri događaja, ali unatoč svemu, plaće nisu dirane.

Iz Pozorišta lutaka pak ističu kako i inače nemaju dovoljan broj zaposlenika za normalan rad. Kosača je čak planirala i povećanje plaća svojim djelatnicima kao i nova zapošljavanja, ali od toga su primorani odustati.

''Budući da smo mi skoro cijeli treći mjesec radili, na početku mjeseca smo imali premijeru, zatim redovite i organizirane predstave nismo imali velike gubitke. Tekući, četvrti mjesec, u kojem su otkazani svi naši programi je veliki izazov. Zasada nismo imali otpuštanja radnika i plaće se nisu revidirale. Budući da je prosjek plaće djelatnika naše ustanove čak i niži od prosječne plaće Federacije BiH, ukoliko dođe do revidiranja svima nama djelatnicima će biti veoma teško'', rekla je za Bljesak.info ravnateljica 'Lutkarskog' Ružica Bošković. 

Utjecaj na novi sadržaj

Kakvo će stanje biti sa produkcijom novog sadržaja, u kulturnim ustanovama različitog su stava.

''Već sada je pandemija utjecala na produkciju novih sadržaja. Taj trend će biti prisutan i kada se situacija normalizira, što zbog financijskih razloga, što zbog novih okolnosti, odnosno načina na koji će se ustrojiti rad u kazalištima i sličnim ustanovama'', kazao je za Bljesak.info Josip Blažević iz Hrvatskog narodnog kazališta.

Ravnateljica Bošković kaže kako je trenutno teško procijeniti kako će se situacija razvijati kada krenu s radom.

''Naša produkcija je uvjetovana sredstvima s različitih natječaja. Ukoliko dobro odradimo aplikacije, koje često znaju biti komplicirane, možemo povući neka sredstava, ali rijetko u cijelosti za jednu predstavu. Kada ćemo krenuti s normalnim funkcioniranjem, koliko će nakon normalizacije stanja biti natječaja i koliko sredstava će biti na raspolaganju, to ćemo tek vidjeti. Prijašnjih godina smo imali skromnu produkciju koja je uključivala samo jednu do dvije premijere godišnje, trudit ćemo se iznaći neka rješenja da barem to zadržimo'', rekla je Bošković.

Čeka se nova sezona

U Narodnom pozorištu, tvrdi Mujkanović, pandemija neće utjecati na proračune za nove produkcije.

''Produkciju predstava smo i prije pandemije financirali kroz marketinške aranžmane, od sponzora i iz drugih neproračunskih izvora. Nama je u ovom razdoblju ključno sačuvati osnovne funkcije pozorišta, a poslije ćemo kroz angažman vlastitih kapaciteta imati dovoljno kreativne energije i znanja za nove zanimljive projekte'', rekao je direktor mostarskog Pozorišta.

Većina ustanova ponovnu ponudu sadržaja očekuju tek na jesen, budući da je ova sezona već propala.

''Normalizaciju stanja u pozorištu očekujemo tek u rujnu, početkom sljedeće sezone. Do tada sumnjamo da se ovo stanje može popraviti, niti je realno za očekivati da će nekom nakon mjesec dana provedenih u kući biti drago ponovo doći u zatvoren prostor i gledati predstavu. Do kraja ove sezone pokušat ćemo završiti započete radove na renoviranju scene i režije te se pripremati za novu, nadati se, bolju sezonu'', ističe za Bljesak.info direktor Pozorišta lutaka, Edin Kmetaš.

Pri ponovnom otvaranju ustanova poštovat će se, prije svega, upute kriznih stožera, a zahtijevana distanca čak može biti izvodiva i u tim ustanovama.

''Propisana distanca je moguća i u kazalištima. Razmišljali smo o tome. Istina, zbog činjenice da imamo samo Malu scenu naše je gledalište maloga kapaciteta i ta bi mjera mogla imati veliki utjecaj na nas. U svakom slučaju, prilagodit ćemo se i poduzeti sve nama dostupne mjere kako bi se publika u HNK Mostar osjećala sigurno i ugodno'', kazao je Blažević iz HNK.

Grad obećaje

Sve kulturne ustanove suglasne su u tome da je nužna podrška osnivača.

''Iskoristio bih priliku i zamolio naše osnivače, Vladu HNŽ-a i Grad Mostar, da se sa posebnim senzibilitetom odnose prema kulturnom sektoru. I prije pandemije smo bili u najlošijoj situaciji u cijeloj Bosni i Hercegovini tako da bi svako dalje smanjenje proračuna vodilo agoniji i kolapsu institucija kulture, od čega bi se teško oporavili. Vidimo da druge zemlje izdvajaju dodatna sredstva kao pomoć kulturi, mi molimo samo da se ne rade neracionalna umanjenja'', rekao je direktor Mujkanović.

Načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara, Božo Ćorić kulturnim ustanovama ipak ulijeva nadu. Kazao je kako će potrebite ustanove dobiti financijsku injekciju.

''Grad Mostar redovito nastavlja sa doznačavanjem sredstava kulturnim ustanovama, a ustanove koje su zbog nemogućnosti rada tijekom pandemije ostvarivale svoje prihode iz svojih izvora, doznačit će se sredstva u skladu sa novonastalim troškovima'', rekao je za Bljesak.info Ćorić.

Istaknuo je kako nijedna ustanova neće biti zakinuta, kao i da će financijske okolnosti u kulturnim ustanovama biti sukladne onima kao u Gradskoj upravi.

No, ako Grad, kao i ostale razine vlasti, ne pruže dostatne financijske injekcije, upitna je opstojnost tih ustanova, koje su, i mimo pandemije, na rubu svih proračuna.

Kopirati
Drag cursor here to close