Zabrana filma

Cenzura trese Srbiju!

Prema kratkom opisu, riječ je akcijskom trileru koji prati događaje u životu antiheroja, bivšeg policajca Milutina, koji sada radi kao makro.
Kultura / Film TV | 24. 09. 2018. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Srbiji su naprasno prekinuti planovi za početak snimanja filma 'Mezimica' redatelja Nemanje Ćipranića, a prema scenariju Dimitrija Vojnova, a sve zbog toga što su se u medijima pojavili napisi da Srbija sufinancira antisrpske filmove koji ruše ugled zemlje pa je i Filmski centar Srbije odustao od financiranja projekta u zadnji tren, što je pak izazvalo brojne protestne reakcije u kulturnom svijetu, piše T-portal.

Iako je Filmski centar Srbije odobrio ovaj projekt u svibnju prošle godine, od njega se odustalo uoči snimanja, kad je ekipa već bila spremna za početak rada. Kako prenosi beogradski dnevnik Danas, odluku o povlačenju sredstava u iznosu od 30 milijuna dinara 20. kolovoza donio je Upravni odbor FCS nakon što su se u javnosti i pojedinim medijima pojavile tvrdnje da Srbija 'financira antisrpske filmove'. Potom je Centar sporazumno raskinuo ugovor s producentom filma Svetozarom Cvetkovićem, inače poznatim srpskim glumcem, iako je tome prethodila izmjena scenarija zbog koje je Vojnov tražio da bude potpisan pseudonimom.

Glavne uloge trebali su igrati Nikola Kojo, Miloš Biković i ruska glumica Aglaja Tarasova. Prema kratkom opisu, riječ je akcijskom trileru koji prati događaje u životu antiheroja, bivšeg policajca Milutina, koji sada radi kao makro.

Scenarist Vojnov tvrdi da je Filmski centar Srbije odustao od snimanja filma unatoč izmjeni prvobitne verzije scenarija, u kojoj, između ostalog, djelatnici Kliničkog centra Srbije vade organe, a pripadnici srpske policije sudjeluju u njihovoj trgovini. 'Film je zabranjen zbog 'sadržaja' i točka. Prošlo je 55 godina od prošle zabrane', napisao je Vojnov na Facebooku.

Upravni odbor Filmskog centra Srbije, kako prenose beogradski mediji, priopćio je svoje razloge odustajanja.

''Nakon zabrinutosti javnosti vezano za snimanje filma 'Teret' (film redatelja Ognjena Glavonića u kojem glumi Leon Lučev, nagrađen na Sarajevo Film Festivalu, bavi se jednom od najmračnijih epizoda iz ratova na prostoru bivše Jugoslavije, kada su hladnjače s tijelima mrtvih Albanaca tajno prebacivane i zakopavane po Srbiji), koji je odobrio bivši UO FCS, na čelu s Nadom Popović Perišić, novi odbor odlučio je razmotriti projekte koji su dobili podršku države, kako novac Srbije ne bi odlazio na projekte koji kvare njen ugled u svijetu'', priopćili su iz UO-a FCS-a te dodali da uvid u scenarij jasno pokazuje da nije riječ ni o kakvoj univerzalnoj temi trgovine organima, nego o insinuacijama koje direktno optužuju Srbiju, s obzirom na to da se vađenje organa obavlja u Srbiji, vrše je liječnici Kliničkog centra Srbije, a u svemu sudjeluje policija Srbije.

''Snimanje ovakvog filma skrenulo bi pažnju sa Žute kuće i osnivanja Specijalnog suda na Kosovu zbog zločina nad Srbima'', navode u UO-u FCS-u.

O cijelom skandalu oglasili su se, prvenstveno preko društvenih mreža, poznati srpski kulturnjaci, među njima i redatelj Srđan Dragojević koji je na svom Twitteru napisao:

''Znam da je D. Vojnov pisao scenarij, a on je čovjek patriot. Desničar - ali to su njegova uvjerenja. Što je za poštovanje. Utoliko je zabrana zbog 'antisrpskih elemenata' bizar na kvadrat! Svakako je polemičan - što je dobro, što bi svatko poželio...''

Nikola Kojo, koji je trebao zaigrati jednu od naslovnih uloga, objavio je na Twitteru ironičnu zahvalu kolegama.

''Hvala kolegama koji su hrabro istupili protiv fašističke zabrane snimanja filma, sedam dana pred početak. Želim da vam se ovo nikad ne dogodi''.

 

Kopirati
Drag cursor here to close