Pregled tjedna

Sapunajte se, licemjeri!

Stranci su sjeli Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića za stol kako bi pričali o izmjenama izbornog zakona. Nikada nećemo saznati koju su jezikovu juhu jeli na večeri sa slušalicama.
Kolumna / Pregled tjedna | 14. 12. 2020. u 10:07 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

7.12. – Ponedjeljak

Prvi u pravosuđu najavljuje ostavku. Prvi u Federaciji još uvijek šute i susreću se sa stranim donatorima iako su službeno optuženi u aferi koja, prema nekima nije odnijela toliko novca da bi trebala biti važna.

Kukavna BiH se opet skukala pred strancima pa traži još novca jer, eto, bez novca nema reformi. Onda ostanemo i bez reformi i bez novca. I tako godinama.

Ponosna zemlja je za rođendan koji ne služi za slavlje, umjesto 11 kilometara autoputa dobila isto toliko kilometara blamaže. Naime, tek što je otvorena zenička dionica, zatvorena je. Odgovorni kažu da je riječ o neznatnim nedostacima, a onda su se pojavile fotografije i pokazale da se radi o neznatnim opravdanjima. Naravno, ne očekuje nitko da veliki graditelji odgovaraju.

Potrošačka korpa, iako potrošači u trošenje sve češće nose korpice, otežala je za 140 KM. Prosječna plaća – ta najveća laž u BiH – viša je za 12 KM.

Tjedan počinje i veselom viješću. BiH uskoro dobiva udruženje ljubitelja parfema. Trebat će nam.

8.12. - Utorak

O Hrvatima u BiH se raspravlja u Hrvatskom saboru. Najmanje se čuju oni koje su Hrvati iz BiH poslali u Sabor.

Račundžije u vrhu ne mogu se usuglasiti oko pisma namjere za novo posuđivanje novca. Natezanje će skoro proći jer oni koji se pitaju jedino su složni u posuđivanju.

No, uskoro u BiH neće imati tko računati. Djeca neće znati koliko su ih zadužili oni što su ih roditelji birali. Naime, istraživanje je pokazalo da su djeca u BiH ispod daleko ispod svjetskog prosjeka kad je u pitanju računanje. Roditelji nisu zabrinuti. Pa ni online.

9.12. – Srijeda

Dok busači u prsa traže svaki povod da iskažu svoju ljubav koju dobro naplaćuju, danas šute. Nemaju riječi na Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Jer, oni nemaju pojma što je to. Ne korupcija, nego borba.

Centralna banka utješila nas je kako ćemo se oporaviti tek krajem 2022. godine. Pitanje je koliko će ostati ljudi do tada u zemlji i slaviti dizanje na koljena iz trenutnoga puzanja.

Stranci su sjeli Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića za stol kako bi pričali o izmjenama izbornog zakona. Nikada nećemo saznati koju su jezikovu juhu jeli na večeri sa slušalicama.

10.12. – Četvrtak

Negdje bi to puno glasnije odzvonilo, ali ne i kod nas. Zdravstveni radnici u HNŽ-u, radili ili bili neradnici, stupili su u generalni štrajk. Tehnička vlada, tehnicira i ne daje odgovora.

Tegeltija diže ruke. Predao se. Kaže da SDA stoji iza svega.

Neki drugi nekom drugom uglednici gube svoje ploče. Milorad Dodik, umotan u obitelj Radovana Karadžića zažmirio je na uklanjanje ploče s imenom kojom se nekada ponosio. Bilo bi dobro kad bi pale i neke druge ploče.

11.12. – Petak

Biskupi ponavljaju, biskupe nitko ne sluša. Narod je zaboravljen od onih koji se kunu u narod. Amen.

Leonardu DiCapriu draže su naše rijeke nego nama. Poslao je više pisama vlastima nego mi.

''Prvo sapun, onda parfem'', poručio nam je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Tko je prljav, neka čuje!

12.12. – Subota

I eto, uvrijedila se ta vječito ucviljena dama Bosna i Hercegovina, ili barem njezin dio koji postoji da bi se cvililo i obrnuto, jer je opet Zoran Milanović rekao kako izgleda BiH izvana.

Nakon što smo (bili) big shit sad nam je poručio da se džabe mirišemo jer smo prljavi. Sapun prije parfema. I onda su skočili licemjeri braniti zemlju od slikovite istine. Jer da nam ne treba sapun i to onaj s tupastih reklama o dubokornim mrljama, ne bismo imali big shit u pravosuđu koje je šuplje do beskraja, u kojem glave padaju zbog politike a ne zbog nerada i iz kojeg se galami o paraobavještajnim djelovanjima unutar državnog aparata. A taj aparat je toliko prljav da se mora prikivati diploma prvog obavještajca, da se on nalazi na optuženičkoj klupi baš kao što se pravosuđe bavi svim vrhovima u ovoj prljavoj zemlji. Da nismo prljavi ne bismo glavom bez obzira bježali iz zemlje i trpjeli silovanja razuma kakva trpimo dok slušamo one koji pričaju o ljubavi, putovima i planovima za budućnost.

Glume licemjeri da nam ne treba sapun dok ustavni sud proglašava neustavnim more odluka, dok se galami o neravnopravnosti na svim stranama, dok se ministar vraća u optužnicu zbog ratnih zločina i dok stranci moraju zavrtati ruke da se zločinci ne slave.

Glume patrioti da im je čist jezik jer u njihovom skakanju za ljubav ispod blatnjavih cipelica štrapaju kapljice mržnje i isključivosti jer opet moramo skakati kako oni plješću da bismo dokazali da volimo ovu zemlju.

Licemjeri, koji dopuštaju političke igrice da bi punili džepove – o, kako to jadno i isponavljano zvuči ali je tako – tvrde da smo čisti, a od silnog prikrivanja nam se izobličuju lica. Licemjerima u sjaj patriotizma, onima što čekaju miris u krik. Nijemi.

Da se razumijemo, oni koji su skočili braniti Milanovićeve izjave i miris BiH, trebali bi i sami prionuti za sapunom jer su Hrvate u BiH ostavili bez politike i jer su jednako prljavi za sapunjanja. Ma koliko galamili da žele pošteno mirisnu BiH.

13.12. – Nedjelja

Sapunamo se.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close