Pregled tjedna

Penetriranje i zaokruživanje

Dok Mostarcima nitko nema namjeru objasniti kako to glasovati, pogotovo ne onima koji to nisu nikad u životu radili, trpaju se glasovi onako kako kome paše. Zaokruživanje u BiH očito vrijedi samo u kladionicama.
Kolumna / Pregled tjedna | 07. 12. 2020. u 09:02 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

30.11. – Ponedjeljak

Ministar sigurnosti vratit će se u optužnicu za zločine nad Hrvatima u Bugojnu. Tvrde to mediji. Ministar i stranka šute. I narod, čije se ruke prljaju tuđim prljavim rukama, isto šuti.

Nema političara u zemlji, a političara ima na bacanje, uz kojeg se ne veže neka afera. Nema političara u zemlji, a političara ima na bacanje, da ga ne štiti ona u koje se drže klimači ove tupave zemlje: Bolje da nas naš, nego da nas njihov.

Tako je i s Osmicom, čovjekom zbog kojeg je stranka duboko penetrirala u razum svih nas i kojeg brani Veliki Branioc, Bakir Izetbegović.

A Branioc ima mudrosti, koja bi kako je krenulo jednom mogla završiti na kamenju po sarajevskim ulicama, pa izjavljuje kako postoje demokracija i sloboda jedino tamo gdje je pucala Armija i gdje se ustoličila njegova stranka.

Jednako tako, da ne bude zabune, zvuče i drugi ispirači mozgova na svojim tronovima gdje najdeblje krajeve izvlače oni kojima se ne da više klimati glavom. Oni koji klimaju, moraju donijeti popise sigurnih glasača. Ili im u životu sve postaje klimavo i nesigurno.

1.12. – Utorak

BiH je dobila novu sapunicu. Tako velika stvar poput mutnih poslova u vrhu pravosuđa razvlači se po medijima bez prave akcije čišćenja.

Istodobno, nekada najveći skakači za ljubav prema Bosni, pokazali su kako im je draža ljubav za trgovanjem glasovima i to u Srebrenici u koju se redovito kunu. Licemjerna SDA traži zbog prodaje ostavku čelnika SDP-a. Zaboravljaju zatražiti ostavku samih sebe zbog silnih prodaja koje su završile i pred pravosuđem.

Krojači mjera zbog pandemije kažu kako nas samo to što nam je ekonomija na koljenima spašava od lockdowna. Krojači ekonomskim mjera šute i zaključavaju se u sebe same, stavljajući maske mislioca i rukavice nevinaščadi dok se respiratori još uvijek ne mogu koristiti i dok se sve ekonomske mjere svode na to da država preko računa poslovnih subjekata uplaćuje sama sebi dadžbine.

2.12. – Srijeda

Moćna Bosna i Hercegovina će na tri tisuće ljudi provjeriti koliko smo razvili antitijela. Zemlja koja nema pojma koliko ima stanovnika, u koju su došli respiratori koji ne služe ničemu osim ispitivanju domoljublja kroz šutnju nad skandalom pravi se pametna pa će su u silnom zdravstvenom kaosu igrati normalne zemlje.

Selmo Cikotić tvrdi da su migranti pod kontrolom, a Osman Mehmedagić da nije kriv. Nakon toga, javnost, koju sve manje zanima život u zemlji, dobiva obavijest da su ministar sigurnosti i prvi čovjek obavještajaca BiH zajedno u novom predmetu kojim se bavi pravosuđe.

A pravosuđe dobiva još jedan minus u još jednom besmislenom izvješću o BiH nakon kojeg se dogodi jedno veliko ništa.

U Mostaru se provodi povijesni projekt, veći od onog stoljetnog s kolektorima iz kojih su, kako se nespretno pohvalio Ljubo Bešlić, čupani novci za neke druge poslove po gradu. Naime, mostarski park napokon će dobiti nove igračke. Mostarska djeca napokon će se prestati igrati igre kako izbjeći samoubojstvo i teško ranjavanje igračkama na kojima su se igrali njihovi roditelji.

3.12. – Četvrtak

Europska unija traži da prvi harmonikaš pravosuđa podnese ostavku. I domaće snage traže da Milan Tegeltija ode. Milorad Dodik poziva Valentina Inzka da ga smijeni. Ruganje iz fotelja nikada ne prestaje.

Iako su mediji pisali kako je Dragan Čović odgovorio na to je li s Bakirom Izetbegovićem dogovorio treći entitet, Čović nije odgovorio nego je, po dobrom starom običaju, odgovor umotao i ostavio još jedan upitnik nad stadom kojeg je sve manje i koje je sve svjesnije da njegovi lideri nemaju nikakve politike. Čović je 2014. govorio da je s Izetbegovićem dogovorio Mostar pa se dogovor kiselio šest godina. Kiseli se i treći.

Skrušeni Dodik, čovjek koji prkosi cijelome svijetu, ponizno je od UN-a zatražio novca. Navodno zbog pandemije.

4.12. – Petak

Podignuta je optužnica u slučaju respiratori. Stradala su tri mušketira i ministrica za koju su se odmah digli naslovi da je optužena radi politike.

A politika je, je li, uzela sebi za pravo da se igra stručnjaka i kupuje respiratore preko misteriozne firme uz misterioznu naredbu NN osobe za koju samo Denis Zvizdić zna tko je. A neće da kaže iako je rekao.

Dakle, Fadil Novalić – koji i dalje odlučuje kojim putem će Federacija BiH i koliko će se zadužiti, Fikret Hodžić voditelj koji šuti i Fahrudin Solak koji miruje u svojem domu uz primanje plaće, optuženi su za jednu od najglasnijih krađa u zemlji. Iako ne najvećih.

Jelka Miličević, ministrica financija, i dalje, ma koliko je branili s naslovnica da je žrtva, drži ključ od blagajne u džepu i olovku za potpis u ruci.

Nitko od navedenih neće biti udaljen iz svoje fotelje. Ako ih i udalje, njihovim će biti kako i Solakovim džepovima. Ostat će netaknuti. Oni će i dalje, kao akteri najglasnije, ali ne najveće pljačke, mirno obavljati svoje dužnosti.

Naravno, nitko nije kriv dok mu se ne dokaže na sudu, ali nitko nije ni toliko nevin u ovom slučaju da može ostati u fotelji u kojoj sjedi.

A politika je, je li, uzela sebi za pravo da galami kako pravosuđe treba raditi. Ako se udaraju njihovi, dobro je. Ako se udaraju naši, ne valja. Ako se udaraju i njihovi i naši, ne valjaju samo njihovi.

5.12. – Subota

Šuška se da državno Tužiteljstvo ispituje ulogu i Sebije Izetbegović u epizodi s respiratorima. Ako će si olakšati posao i ako ne smiju pokucati na Velika vrata Velike obitelji, onda bi trebali pitati Denisa Zvizdića o čemu je pričao prije nego ga je ušutio Veliki Vratar.

A Veliki Vratar opet se hvalio sa 100.000 radnih mjesta, pecnuo po tko zna koji put partnere i prosvijetlio svoj narod da žive puno bolje od svih drugih naroda u BiH. Uz to, rekao je kako je dio javnosti ''nevjerojatno nezreo i naivan'' nakon 30 godina politike. Da taj dio nije naivan, ne bi Vratar bio Vratar.

Cirkus nakon izbora nastavio se. Dok Mostarcima nitko nema namjeru objasniti kako to glasovati, pogotovo ne onima koji to nisu nikad u životu radili, trpaju se glasovi onako kako kome paše. Zaokruživanje u BiH očito vrijedi samo u kladionicama.

A vlasti se dočepao i onaj koji je odlučio ostati pošten nakon što zasjedne u vijećničku stolicu. ''Poštenje prije svega'', rekao je Abdulah Ilijazović, čovjek kod kojeg će gram ostati gram. Ako se u vlasti bude mjerilo u gramima umjesto šakama i kapama.

6.12. – Nedjelja

Prvi čovjek pravosuđa prijavio je prijetnje smrću. Naime, na Twitter nalogu Milana Tegeltije, koji je objavio da je preminuo njegov omiljeni pjevač. Na to mu je netko odgovorio da će i on brzo za njim.

Možda je taj netko samo mislio da će i strašljivi harmonikaš uskoro ući u legendu.

 

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close