Pregled tjedna

Cirkus se nastavlja s mjesta gdje je stao

Valjalo bi da netko podvuče crtu, a ako treba da prije podvlačenja i povuče jednu, pa da dobijemo službeni broj onih koji bježe iz zemlje u kojoj je šamar jedini argument.
Kolumna / Pregled tjedna | 30. 12. 2019. u 10:04 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

23.12. – Ponedjeljak

Došao je i taj dan. Nakon 13 mjeseci ničega, dobili smo skoro ništa. Isti likovi gledat će nas s govornica i iz službenih automobila i sve prepreke na koje naiđu pripisivat će prošloj vlasti. BiH je dobila Vijeće ministara, bez jednog ministra i jednog zamjenika, ljude koji su bez detaljnih programa uzeli resore i koji su tek pred povjerenstvom za izbor progovorili nekoliko rečenica o tome kako će upravljati ovom zemljom.

Uslijedile su i reakcije na relaciji Sarajevo – Banja Luka, odnosno Željko Komšić – Milorad Dodik. Je li BiH poslala papir u središnjicu NATO-a ili nije, je li tko izdao ili je zamazao oči.

Cirkus se, ma koliko ga čekali, nastavlja s mjesta gdje je stao.

Održan je prvi krug izbora za predsjednika Hrvatske. I tamo je cirkus.

24.12. – Utorak

Onako kako se to radi u modernim demokracijama radilo se do dugo u noć u Narodnoj skupštini Republike Srpske dok nisu pala šaketanja i kočijaški rječnici. Likovi koji se zabavljaju u zastupničkim klupama, skupo plaćeni da odlučuju o našem boljem sutra, šamaraju se kao djeca. Argumenata drugih očito nemaju.

I dok sijevaju šamari za govornicom, šamaramo se brojkama koje nikada u BiH ni u čemu neće biti službene. Kažu kako je u posljednjih deset godina zemlju napustilo 200.000 ljudi. Valjalo bi da netko podvuče crtu, a ako treba da prije podvlačenja i povuče jednu, pa da dobijemo službeni broj onih koji bježe iz zemlje u kojoj je šamar jedini argument.

25.12. – Srijeda

Božić. Ožareni katolici slušaju priče o tome kako je Sveta obitelj bila u migracijama pa onda, nakon što svete riječi zagluše petarde, uživaju u lažnom obilju, radosni zbog povratka iz inozemstva svojih migranata i proklinju migrante.

26.12. – Četvrtak

Cirkus u Sarajevu. Plijen nad kojim je slinila SDA nikako da se u potpunosti otme. Država je čekala godinu dana samo da bi se kanton s najdubljim džepom u zemlji vratio u ruke onima koji su ga držali proteklih desetljeća.

Nitko ne razmišlja o PDV-u. Kroz medije se provlači da će skočiti porezna stopa, a kod nas se trza samo na skakanje za Bosnu. Ma koliko se umjesto zveckanja u džepovima čula tišina pri skakanju.

Federacija i Srpska neće se tužakati na sudu zbog raspodjele viška novca od poreza. I tu sapunicu smo morali čekati da bi netko pokupio politički poen.

Dupli prosvjed u Banja Luci. Protiv onih što prozivaju Dodika zbog malog koraka u NATO prosvjeduju oni što su protiv NATO-a i protiv su onoga tko je protiv NATO-a i daju podršku onome tko je prešutno za NATO. Bitno je biti protiv.

Kardinal Puljić, koji je produhovio političke Hrvate prije nekoliko dana, primio je čelnike onih koje Hrvati gledaju s visoka. Nije im rekao ono što im govori kad im okrene leđa.

27.12. – Petak

Sarajevo se vratilo u ruke koalicije predvođene SDA. Erdoganov politički protivnik nije dočekan u glavnom gradu na razini na kojoj bi trebao jer se, eto, ne smije zamjeriti čovjeku koji dođe i iznajmi Sarajevo za svoje promotivne potrebe.

Vrije u Crnoj Gori. Sve podsjeća na neke nedavne uzavrele lonce.

Zaboravljeni Aluminij dobit će novac za uvezivanje staža radnicima koji će potom dobiti nogu. Kriznog stožera nema. Kriza otkrivanja pravog krivca je prestala pa nema potrebe za stožerom i umotavanjem priča o traženju rješenja. Tužan je nekom bio Božić i tužna će biti Nova godina. Bez obzira na pokore koje su u sarajevskoj katedrali izmolili bezgrešni lideri i liderice.

28.12. – Subota

Sarajevska sapunica se nastavlja. Netko priziva šetnje kao u Beogradu. Kasnimo s koračanjem.

Hrvatski ministar vanjskih poslova došao je u BiH. Unatoč porukama kako je za cjelovitu BiH – kao da BiH u svojoj glavi ikada može biti cjelovita – dobio je jezikovu juhu od dežurnih pisača priopćenja. Demokratska fronta nema druge težine osim pisanja priopćenja u kojima nitko ne valja. Pa ni pravopis.

29.12. – Nedjelja

Kolinda Grabar Kitarović, koja sve više nalikuje na junakinju serije 'Novine' iz pera Ivice Đikića, opet se prosipa. Pozvala je ljude ga izaberu pogrešan broj.

Zbog Komšićevih priopćenja, dobivamo novo zatezanje sa Srbijom i Hrvatskom.

U Crnoj Gori gori. Kod nas su sve oči uprte u skijališta.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close