Pregled tjedna

Neki jednostavno odu po još

Umjesto da država svojim građanima pojasni što se to kuha u sudbonosnim dokumentima, Program reformi je procurio u medije pa smo tako saznali da i dalje ne znamo hoćemo li ili ne u NATO.
Kolumna / Pregled tjedna | 23. 12. 2019. u 10:05 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

16.12. – Ponedjeljak

Izračunao je netko kako je za posljednjih deset godina prosječna plaća u BiH porasla za 13 KM. Nitko nije izračunao za koliko je poskupio život.

Bez puno drame u javnosti, odbijena je ponuda za Aluminij. Radnici, koji su se nadali, pridružit će tako kolegama koji su na birou ili u inozemstvu, ako ih nije zapalo negdje neko zaslužno mjesto.

Nižu se reakcije zbog prevrata u Kantonu Sarajevo. Vrište društvene mreže na Željka Komšića koji je uzalud stavljao prst na obraz. I u Stranci Fahrudina Radončića pucaju ljubavi zbog novog zagrljaja sa SDA. Država je ovo beskičmenjaka. I u foteljama i u glasačkim vojskama.

Nema žestokih osuda prevara u muzejima u kojima se podsjećalo druge da se ne ponovi. Uzimao se novac na pričama o žrtvama baš kao što ih i politika prodaje po potrebi. Mogu li ulaznice negirati genocid?

17.12. – Utorak

Nevjerojatno je slušati preuzimače vlasti u Sarajevu kako ''razvaljuju'' afere vlasti koja je nešto više od godinu dana vodila Kanton. Zvuče kao da nikada nisu sjedili u foteljama i kao da su praznih džepova i čistih ruku skinuti s vlasti.

Državnoj razini nedostaje još samo jedan ministar. Šuti se o tome kako je protiv kandidata za ministra za ljudska prava u ladicama prijava zbog zlostavljanja i mobinga.

Šuti se i u HNŽ-u gdje se u skupštini ne dižu ruke za izvještaje o sigurnosti i zdravlju. Kao da se može sakriti da smo nesigurni i oboljeli.

I dok Neretva leti u Svemir u imenu novootkrivene zvijezde, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg upro je prstom u krivce zbog smeća na Neretvi. Kao da je upiranje prstom ikada kod nas donijelo rezultate i kao da je važno što je poslije rekao da nije mislio tako.

18.12. – Srijeda

Da je svijet lud, s BiH još luđa, govorio i pismo podrške Milorada Dodika, čovjeka s crne liste SAD-a američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. Takav čovjek, kaže Dodik, potreban je svijetu. No, svijet ne treba takom čovjeku.

Ljudske slobode u BiH ne mrdaju s mjesta. Mrda zrak. Zbog njega umre svaki peti stanovnik ove zemlje.

19.12. – Četvrtak

Hrvatski dužnosnici ponovno su prošli duhovnu obnovu pred Božić. Neki su se i ispovjedili. Pitanje je hoće li poslušati svećenika koji kaže ''Idi i ne griješi više''. Neki jednostavno samo odu. Po još.

Reklo bi se, kad ih se vidi na božićnom prijemu kod čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića, da su svi dužnosnici u BiH zaduženi za našu propast, optimistični. Toliko smijeha i veselja, zagrljaja i šaputanja političara nije odavno zabilježeno među onima koji nas redovito pune izljevima neslaganja i mržnje.

Nadahnut, Čović je govorio o ''savezu nad savezima'' i ''neizrecivom brigom za bližnjega''. Jasno je, dakle, da tko je daleko od saveza onih što se grle i smiju, nema što raditi u ovom ''društvu blagostanja i sreće''.

20.12. – Petak

Umjesto da država svojim građanima pojasni što se to kuha u sudbonosnim dokumentima, Program reformi je procurio u medije pa smo tako saznali da i dalje ne znamo hoćemo li ili ne u NATO.

Bitno je da se oni, koji se ljube na optimističnim prijemima, imaju čime šamarati.

21.12. – Subota

Željko Komšić, koji ne voli da se drugi miješaju u druge države, rekao je kako je Kosovo neovisna država.

Mostar kojeg ne zanima ništa službeno pa tako nemamo niti jedno službeno slovo Grada o zdravstvenom stanju gradonačelnika, dobio je još jednu dozu opasnog otpada. Šuti se o kemijskom otpadu koji se nekako našao u krugu gdje se obučavaju budući policijski službenici. Umjesto ozbiljne istrage, trn se truje odmalena.

22.12. – Nedjelja

U Mostaru se vježbao praznik demokracije na izborima za novog predsjednika Hrvatske. Tolike gužve nisu zabilježene ni za izbore za bh. razine vlasti a teško je očekivati da će Mostarci, operirani od politike, tolike gužve izazvati kad budu glasovali za prvog čovjeka svoga grada.

Čini se kako u Mostaru red mogu napraviti samo izbori za predsjednika druge države i koncert Petra Graše.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close