Odbijena ponuda

Vlada Kinezima ne da autoput

Utvrđeno je da je ponuda ove kineske kompanije, s kojom je rješenjem Vlade iz ožujka prošle godine planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju, nepovoljna.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 11. 2019. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada RS odustala je od davanja koncesije kineskoj kompaniji "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limited" za izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko, koja je podnesena 9. srpnja ove godine.

Kako je Nezavisnim novinama potvrđeno u Ministarstvu prometa i veza RS, utvrđeno je da je ponuda ove kineske kompanije, s kojom je rješenjem Vlade iz ožujka prošle godine planirano potpisivanje memoranduma o razumijevanju, nepovoljna.



"Nakon sveobuhvatne financijske, pravne i tehničke analize utvrđeno je da je ponuda nepovoljna te je Vlada RS na 40. sjednici (održana 3. listopada) donijela odluku o odbijanju ponude za pokretanje postupka dodjeljivanja koncesije za projekt izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko", rekli su Nezavisnim novinama u ovom ministarstvu, uz napomenu da odluka ne znači da u sljedećem razdoblju razgovori s ovom kompanijom ne mogu biti nastavljeni ukoliko bude spremnosti kineskog partnera da se ponuda popravi i korigira.

"Potrebno je napomenuti da je 'Sinochem Capital Co', koji je prvobitno potpisao navedene dokumente, prenio svoja prava po ovim dokumentima kompaniji 'Sinochem Capital Investment Managements', koja je podnijela ponudu. Također, 'Sinochem Capital Investment Managements' je u ponudi naglasio da je ona validna ukoliko Vlada RS prihvati ovu izmjenu", pojasnili su.

Nezavisne novine navode kako je "Sinochem Capital Investment Managements (Hong Kong) Limiteds" Vladi RS podnio ponudu za pokretanje procedure dodjeljivanja koncesije za projekat izgradnje autoputa Doboj - Vukosavlje - Brčko.

Tome je prethodilo više dokumenata koje su Vlada RS i Javno poduzeće "Autoputevi RS" potpisali s kineskim ponuđačem. Potpisan je Memorandum o razumijevanju za izgradnju autoputa Doboj - Vukosavlje s kompanijama "Sinochem" i njihovim partnerom "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Potpisan je i Sporazum o suradnji za autoput Vukosavlje - Brčko između Vlade, "Autoputeva" te kompanije "Sinochem" i njenog partnera "China Orient Asset Management (International) Holdings Limited".

Vlada je 2016. ovlastila "Autoputeve RS" da sa Kinezima razgovaraju o ovom projektu, ali se tada spominjala puno uglednija "China Road & Bridge Corporation".

Trasa autoputa Vukosavlje - Brčko - Bijeljina - granica s Republikom Srbijom bi iznosila ukupno 31 kilometar, a njim bi se spojio budući autoput od Rače k Beogradu s postojećim autoputom Banja Luka - Doboj sa zapadne strane, te s koridorom 5c kroz FBiH, koji ide preko Sarajeva i k Slavonskom Brodu se spaja s autoputom Zagreb - Beograd u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close