Srpska

Spasit će se kuće povratnika pred trasom autoputa?

Prema riječima ministra prometa, u ovom trenutku je prerano govoriti o trasi auto-puta.
Gospodarstvo / Ulaganja | 01. 11. 2019. u 14:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prometa i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je kako je s potpredsjednikom Srpske iz hrvatskog naroda Josipom Jerkovićem i izaslanikom u Klubu Hrvata u Vijeću naroda Davorom Čordašem dogovoreno da projektantu auto-puta od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine do granice sa Srbijom bude ostavljeno dodatno vrijeme za ispitivanje trase, te da razmotri mogućnost njezinog pomjeranja.

"Usuglašeno je da nakon ispitivanja svih varijanti bude održan sastanak na ovoj razini proširen predstavnicima lokalnih zajednica i mjesnih zajednica kroz koje prolazi trasa budućeg auto-puta", izjavio je Trninić Srni.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku je prerano govoriti o trasi auto-puta.

"Riječ je o dokumentu koji je u formi nacrta i nije konačan, te smatramo da će se suradnjom svih zainteresiranih strana doći do prihvatljivog rješenja", kaže Trninić.

Trninić je s Jerkovićem i Čordašem razgovarao o izradi plana parcelacije za auto-put i informirao ih da je obveza nositelja izrade plana da razmotri sve dostavljene primjedbe, prijedloge i sugestije, prikupljene tijekom javnog uvida.

Informirao ih je i da, ukoliko postoje tehničke mogućnosti, bude izvršena korekcija trase da ne bi prolazila kroz naseljeno područje, te da bi u što većoj mjeri bilo izbjegnuto rušenje stambenih objekata.

Nacrt plana parcelacije bio je 15 dana na javnom uvidu u sjedištima jedinica lokalne samouprave koje se nalaze u njegovom obuhvatu - Vukosavlju, Modriči, Šamcu, Pelagićevu, Donjem Žabaru i Bijeljini.

Na javnom uvidu i održanim javnim izlaganjima prikupljene su primjedbe, prijedlozi i sugestije zainteresiranih u svim lokalnim zajednicama.

Dio primjedbi lokalnog stanovništva odnosio se na trasu auto-puta, odnosno prolazi li i zašto ona prolazi preko kuća u pojedinim selima s većinskom hrvatskim stanovništvom među kojima su Garevac, Donji Kladari i Čardak.

Zbog toga je i predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković najavio da će od Republike Srpske zatražiti da bude izmijenjena trasa auto-puta.

Kopirati
Drag cursor here to close