Mostar

U planu podvodno snimanje i 3-D skeniranje Starog mosta

Monitoring Starog mosta u Mostaru
Gospodarstvo / Ulaganja | 30. 06. 2018. u 08:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro će biti obavljeno 3-D skeniranje Starog mosta u Mostaru.

Agencija Stari grad donijela je Odluku o obavljanju monitoringa Starog mosta u Mostaru. Monitoring Starog mosta sadrži podvodno snimanje stanja sanacije stijenske mase ispod upornjaka mosta (obalnih zidova) i precizno 3-D skeniranje.

Također, izabrani ponuđač će uraditi analizu snimka na 6 repernih točaka na kamenoj ogradi Starog mosta od nultog geodetskog snimanja iz 12 mjeseca 2010. godine do sada, te sačiniti izvještaj.

Kako je navedeno u Odluci ovaj posao će obaviti stručnjaci s Univerziteta Džemal Bijedić.

Podsjećamo, kako su federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i šef ureda Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum potpisali su sporazum o implementaciji projekta Održivi turistički razvoj na lokalitetu svjetske baštine, područje Staroga grada i Staroga mosta u Mostaru“, za koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvojilo 100.000 KM.

Projekt je zajedničko opredjeljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma i UNESCO-a da, u suradnji s lokalnim zajednicama, rade na dostizanju Ciljeva održivoga razvoja 2030, SDG 2030 Agenda, i istovremeno unapređuju održivo korištenje lokaliteta svjetske baštine u BiH.

''Grad Mostar svake godine bilježi povećanje broja turista, mada ne postoji pouzdana statistika o ostvarenoj ekonomskoj dobiti. U nedostatku pravilnog upravljanja ovim segmentom, Mostar gubi ogromne prihode od turizma'', istaknula je federalna ministrica.

 

Kopirati
Drag cursor here to close