Uživanje u Mostaru

Turisti dolaze i u kabanicama: Ne žele propustiti mostarske ljepote  

Turisti su ponijeli kišobrane i kabanice kako ne bi pokisnuli prilikom razgledavanja mostarskih ljepota.
Lifestyle / Flash | 29. 06. 2018. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ni kiša, ni ružno vrijeme nisu omeli turiste u namjeri da prošeću  Starim gradom u Mostaru. Turisti su ponijeli kišobrane i kabanice kako ne bi pokisnuli prilikom razgledavanja mostarskih ljepota.

Kako smo se mogli sami uvjeriti turisti u Mostar dolaze iz mnogobrojnih svjetskih država.

Važno je navesti kako su federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i šef ureda Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) u Bosni i Hercegovini Siniša Šešum potpisali su sporazum o implementaciji projekta Održivi turistički razvoj na lokalitetu svjetske baštine, područje Staroga grada i Staroga mosta u Mostaru“, za koje je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdvojilo 100.000 KM.

Projekt je zajedničko opredjeljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma i UNESCO-a da, u suradnji s lokalnim zajednicama, rade na dostizanju Ciljeva održivoga razvoja 2030, SDG 2030 Agenda, i istovremeno unapređuju održivo korištenje lokaliteta svjetske baštine u BiH.

''Grad Mostar svake godine bilježi povećanje broja turista, mada ne postoji pouzdana statistika o ostvarenoj ekonomskoj dobiti. U nedostatku pravilnog upravljanja ovim segmentom, Mostar gubi ogromne prihode od turizma'', istaknula je federalna ministrica.

Mostar gubi oko četiri milijuna KM

Zabrinjavajuće je da Grad Mostar, zbog nepostojanja odgovarajuće Strategije upravljanja turizmom na području Svjetske baštine, ostvaruje vrlo male prihode, koji bi, prema broju posjeta mogli biti mnogo veći.

 Također, procijenjeno je da Mostar gubi oko četiri milijuna KM zbog nepostojanja planskih dokumenata i zato zaslužuje da dobije ovaj projekt.

Foto: Bljesak.info / Kišobran za razgledavanje

''Kao rezultat ovog projekta imat ćemo završenu Strategiju održivog razvoja područja Staroga grada oko Staroga mosta i poboljšano poslovanje Muzeja Staroga mosta, što će biti prvi urađeni dokument za upravljanje jednom turističkom destinacijom u BiH'', dodala je ministrica Đapo.

Više stranih turista

Pored kulturno-povijesnog blaga, područje Hercegovine obiluje prirodnim ljepotama i već izgrađenom infrastrukturom vinskih cesta koje nude poseban doživljaj za turiste gdje se upoznaju s našom kulturom, tradicijom, hranom i istinski doživljavaju Hercegovinu. Potrebno je samo povezati ove blagodati s ciljem dužeg zadržavanja turista.

Foto: Bljesak.info / Turisti idu prema Starom gradu

Podsjećamo, da je cijela prošla godina bila rekordna kad je u pitanju turizam u HNŽ-u.

''O točnom broju gostiju ne možemo govoriti jer hotelijeri, odnosno turistički djelatnici ne prijavljuju svoje goste, iako je Turistička zajednica napravila i svima ponudila program za njihovu evidenciju'', rekao je prošle godine direktor Turističke zajednice HNŽ-a Andrija Krešić.

 Govoreći o strukturi gostiju, kazao je kako je inozemnih gostiju oko 70 posto, a domaćih 30 posto te da je taj omjer otprilike isti na svim turističkim destinacijama u HNŽ-u.

Kopirati
Drag cursor here to close