Nestalo novca

Turska politika zaustavila radove na studentskom domu u Mostaru?

Razlog obustave radova, kako je za Bljesak.info kazao glavni tajnik mostarskog Univerziteta, Alim Abazović je financijske prirode.
Gospodarstvo / Ulaganja | 23. 05. 2020. u 17:11 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radova na završetku izgradnje studentskog doma u kampusu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru već neko vrijeme nema, iako su prvi studenti, prema najavama, već prije tri godine trebali useliti.

Razlog obustave radova, kako je za Bljesak.info kazao glavni tajnik mostarskog Univerziteta, Alim Abazović je financijske prirode.

Turska politika

''Do usporavanja rada na izgradnji studentskog doma u kampusu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru je, prema informacijama s kojima raspolažemo, došlo zbog toga što investitor iz Antalije (Republika Turska) trenutno nema zaokružen financijski okvir za nastavak radova.

Posljedica je to, navodi tajnik, poznate političke situacije u kojoj se ova država našla u bliskoj prošlosti, a koja se odrazila na ekonomski aspekt i investicije.

O prestanku radova, kaže Abazović, upoznali su i veleposlanika Republike Turske u Bosni i Hercegovini, Halduna Koça na sastanku koji je organiziran počekom ožujka ove godine na Univerzitetu.

Još 20% posto

U postupku izgradnje studentskog doma, po procjenama, urađeno je oko 80% poslova.

Tajnik Abazović, tvrdi, nada se skorom rješavanju problema i nastavku gradnje.

''Činimo velike napore i uveliko radimo na tome da, u komunikaciji sa investitorom i koristeći diplomatske kanale, pronađemo adekvatno rješenje za ovaj zastoj i završetak dogovorenih poslova. Najiskrenije se nadamo da će, uz razumijevanje i angažman svih zainteresiranih strana, radovi oko izgradnje studentskog doma uskoro biti privedeni kraju'', rekao je za Bljesak.info Abazović.

Iako je financiranje projekta izgradnje na sebe preuzeo Grad Antalija, upitali smo županijsko Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta, hoće li i na koji način pomoći da radovi na objektu završe. Nismo dobili konkretan odgovor.

Tišina iz ministarstva

''Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a, u skladu sa svojim mogućnostima, podržava sve projekte koji se odnose na poboljšanje studentskog standarda'', kratko je poručeno iz Ministarstva.

Upit je upućen i samom investitoru, Gradu Antaliji, kao i turskom Veleposlanstvu u BiH ali do objave teksta nismo dobili odgovore.

Foto: Bljesak.info / Studentski dom na mostarskom Univerzitetu

Radovi na izgradnji studentskog doma, podsjećamo, započeli su 2016. godine, a čitav projekt vrijedan je oko tri milijuna maraka. Tadašnja federalna ministrica obrazovanja, Elvira Dilberović, koja je resor obrazovanja napustila zbog veleposlaničke funkcije, kazala je ranije kako će dom biti vrlo suvremen.

'Ako bog da'

''Ovaj studentski dom zaista je zamišljen kao suvremen, i to se vidi na slikama, ali to se vidi i podrobnije u samoj koncepciji unutra koju ne možemo još vidjeti, ali će doći brzo, ako bog da, prilika za to. On broji četiri tisuće kvadratnih metara, to je vrlo impozantna kvadratura, i 22 stana. Znači, ne govorimo o studentskim sobama, kao ono što smo navikli kao nekakav model studentskog stanovanja, međutim u suvremenim zemljama svijeta već su to nekakvi tipovi stanova, kao što je i ovdje'', rekla je ona.

Ministrica je u prilogu objavljenom u kolovozu 2018. kazala kako će radovi uskoro početi te da će studenti, ako ne do početka akademske 2018./19. godine, da će se useliti tijekom prvog semestra te godine.

Uskoro se bliže novi upisi na Univerzitet 'Džemal Bijedić', a čini se, studenti će ipak biti primorani na stanovanje tijekom studija u privatnom smještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close