'Džemal Bijedić'

Moderni studentski dom u Mostaru: Prvi studenti useljavaju već krajem godine

Ideja izgradnje studentskog doma je bilo jednostavno pitanje potrebe Univerziteta "Džemal Bijedić", jer raniji improvizirani objekti nisu bili niti uvjetni
Sci-Tech / Obrazovanje | 06. 08. 2018. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radovi na izgradnji suvremenog studentskog doma Univerziteta "Džemal Bijedić", vrijednog oko dva milijuna eura, kojeg financira turski grad Antalija, upkos administrativno-tehničkim problemima teku zadovoljavajućom dinamikom, pa je sve izvjesnije da će prve stanare primiti do kraja ove godine, prenosi Faktor.

Ideja izgradnje studentskog doma je bilo jednostavno pitanje potrebe Univerziteta "Džemal Bijedić", jer raniji improvizirani objekti nisu bili niti uvjetni, niti infrastrukturno zadovoljavajući u osnovnim potrebama njihovih korisnika, niti su imali potreban broj smještajnih kapaciteta. Prve korake ka realizaciji ove ideje napravio je tadašnji rektor Univerziteta Sead Pašić i federalna ministrica obrazovanja i znanosti Elvira Dilberović u razgovorima sa službenim predstavnicima Turskog veleposlanstva u BiH. Kao rezultat pregovora, predstavnici Akdeniz sveučilišta iz Antalije dolaze u posjetu.

Naime, bitno je kazati da Univerzitet "Džemal Bijedić" već više od deset godina ima vrlo uspješnu akademsku suradnju, potpisan protokol o suradnji na nivou visokoškolskih institucija sa Akdeniz sveučilištem, a grad Mostar je grad pobratim s Antalijom.

Ubrzo, izaslanstvo iz Hercegovine, predvođeno rektorom Univerziteta Seadom Pašićem, predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edinom Mušićem, federalnom ministricom obrazovanja i znanosti Elvirom Dilberović i dekanom nastavničkog fakulteta Asimom Pecom, vraća se iz Antalije s obećanjem da je općina Antalija zainteresirana za izgradnju studentskog doma u Mostaru.

Povratkom u BiH su počeli tehnički procesi dobijanja potrebnih dozvola za početak izgradnje. Uzimajući u obzir da je bilo potrebno izglasavanje odobrenja u skupštini općine Antalija i određivanje kompletne sume novca za izgradnju doma u Mostaru, te dobijanje urbanističke i građevinske u Mostaru, jasno govori da je za izgradnju bilo potrebno vrijeme. Kada se uzmu u obzir različita zakonska rješenja u BiH i Turskoj evidentno je da svi uslovi i sam proces izgradnje idu dobrom dinamikom.

Smještaj studenata u gradu na Neretvi dugo vremena bio je jedan od najvećih problema, a privremeno je riješen studentskim hotelom. Međutim, na ovaj način on se dugoročno rješava. Postojanje studentskog doma na Univerzitetu ima višestruki značaj, prvenstveno ako se zna da veliki broj studenata koji studiraju na Univerzitetu dolazi izvan Mostara.

Kampus Univerziteta "Džemal Bijedić" dobit će potpuniju i ljepšu sliku, a studiranje u Mostaru bit će još privlačnije, ne samo za mlade ljude iz Bosne i Hercegovine, nego i za one koji dolaze iz inostranstva. Pored toga, projekt predstavlja vrlo značajan doprinos i poticaj razvoju privredne, kulturne, političke i svake druge suradnje između Mostara i Antalije.

Video | Radovi na izgradnji suvremenog studentskog doma Univerziteta 'Džemal Bijedić'
Kopirati
Drag cursor here to close