Trasa

Trasa autoceste: Mogu li se spasiti kuće povratnika?

Navodi se kako postoji dobra volja ministra Trninića kao i ostalih nadležnih institucija za iznalaženje najboljeg rješenja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 10. 2019. u 11:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti Republike Srpske razmotrit će mogućnost promjene trase buduće autoceste kako ne bi prolazila preko više stotina kuća hrvatskih povratnika u naseljima u općini Modriča.

O problemu hrvatskih povratnika iz naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka u Modriči jučer su razgovarali potpredsjednik RS-a Josip Jerković, ministar prometa i veza Neđo Trninić i izaslanik u klubu Hrvata Vijeća naroda Davor Čordaš.

Hrvatski povratnici nedavno su upozorili kako bi se izgradnjom trase autoceste od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine do granice s Republikom Srbijom trebalo srušiti više od 100 obiteljskih domova u Modriči. Oni su se na javnoj raspravi usprotivili takvome prijedlogu trase autoceste u čemu su ih podržali hrvatski politički predstavnici, piše Hina. 

"S obzirom na to da su vlasnici objekata na javnoj raspravi iskazali svoje nezadovoljstvo, a po zahtjevu potpredsjednika Jerkovića i izaslanika Čordaša dogovoreno je da projektanti usklade stvarno stanje s katastarskim izvodima te da predlože drugo rješenje za trasu autoceste", naveli su iz Jerkovićeva ureda nakon susreta s ministrom Trninićem.

Pri tome su dodali da postoji dobra volja ministra Trninića kao i ostalih nadležnih institucija za iznalaženje najboljeg rješenja.

Potpredsjednik RS-a iz reda hrvatskog naroda pojasnio je kako je premijer toga entiteta Radovan Višković odobrio projektantima dodatno vrijeme kako bi se u hrvatskim naseljima u Modriči 'uvjerili u štetnost i nepravilnost predloženog rješenja', te promijenili sadašnju trasu.

Sam ministar Trninić je naveo kako će se sve primjedbe mještana oko nove trase autoceste uzeti u obzir.

"Ukoliko postoje tehničke mogućnosti, izvršit će se korekcija trase na način kako ne bi prolazila preko naseljenog područja kako bi se u što većoj mjeri izbjeglo rušenje stambenih objekata", naveo je ministar u RS-u.

Sudionici razgovora su se usuglasili da se nakon ispitivanja svih varijanti buduće autoceste održi novi sastanak ovih dužnosnika zajedno s predstavnicima Hrvata povratnika u Modriči.

Kopirati
Drag cursor here to close