Nasljednici tvrde

Odmaralište u Neumu: 'Prodaju nešto što nije njihovo'

Postupak upisa vlasništva za objekt, koji je prije odmarališta bio ribarska zadruga a koji je u procesu nacionalizacije uzela tadašnja država, obustavljen je
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 12. 2018. u 12:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prodaja Poštanskog odmarališta u Neumu, koju je po drugi put ponudila Agencija za privatizaciju Federacije BiH, nezakonita je, tvrde nasljednici, te BH pošta nema na ovo pravo jer ovo odmaralište nije u njihovom vlasništvu. 

Postupak upisa vlasništva za objekt, koji je prije odmarališta bio ribarska zadruga a koji je u procesu nacionalizacije uzela tadašnja država, obustavljen je temeljem zahtjeva koji su, između ostalih, predali i nasljednici njenih graditelja, koji traže da im se priznaju vlasnička prava.


''Ova prodaja nije zakonita, odnosno netko prodaje nešto što nije njegovo. Imaju stare papire koji su stavljeni van snage, isto kao što i mi imamo stare papire po kojima smo mi nasljednici osnivača i graditelja ribarske kuće, koja je kasnije pripala Poštanskom odmaralištu, odnosno država im je to dala nakon Drugog svjetskog rata'', govori za Bljesak.info Nikša Čamo, jedan od nasljednika.

Čamo prilaže i rješenje gruntovnice u Čapljini prema kojem se obustavlja postupak upisa vlasništva jer temeljem ovog zahtjeva, nije bilo moguće utvrditi najvjerojatnijeg vlasnika objekta, te će kako tvrdi Čamo, ovo dobiti i epilog na sudu.

Foto: Privatna arhiva / Rješenje Općinskog suda u Čapljini
Foto: Privatna arhiva / Rješenje Općinskog suda u Čapljini


''Ovo što oni rade je nezakonito, oni nemaju pravo vlasništva. Imali su pravo upravljanja koje nisu pretvorili u vlasništvo jer nisu to ni mogli napraviti. Mi smo u gruntovnicu podnijeli sve potrebne dokaze, uredili svoj zahtjev i priložili da se obustavi upis prava vlasništva Pošti i gruntovnica je to ovim rješenjem i obustavila'', govori Čamo i dodaje kako je apsurdno da netko prodaje nešto što nije njegovo.

Objašnjava kako su obavijestili Agencija za privatizaciju Federacije BiH te im poslali rješenje iz gruntovnice na osnovu kojeg se vidi kako oni nemaju vlasništvo, te traže da se postupak ove prodaje obustavi.

Čamo također ističe kako je Općinski sud u Čapljini, u srpnju 2018. godine, donio rješenje po kome su navedene katastarske čestice plombirane. 

Foto: Privatna arhiva / Odgovor Općinskog suda u ČapljiniPodsjećamo, Agencija za privatizaciju Federacije BiH, po pisanju Nezavisnih novina, ponudila je prodaju ovog objekta po početnoj cijeni od 1,85 milijuna maraka.

To je za 185.235 KM niža ponuda od prvobitne koja je propala, jer se javio samo jedan ponuđač, a što po pravilniku nije bilo dovoljno da se ona provede. Podsjećamo, u prvoj aukcijskoj prodaji ovih nekretnina, koja je raspisana krajem lipnja ove godine, početna cijena je iznosila 2.044.575 KM. U pitanju su hotel sa dvorištem ukupne površine 565 kvadrata te ribarska kuća sa dvorištem ukupne površine 340 kvadratnih metara.

Kopirati
Drag cursor here to close