Ministri Marić i Grubeša

Zakupci neće postati vlasnici bh. odmarališta u Hrvatskoj

Hrvatski ministar državne imovine kazao je kako natječaji za zakup ne utječu niti se njima prejudicira status vlasništva.
Vijesti / Politika | 14. 11. 2018. u 20:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski ministar državne imovine Goran Marić i ministar pravde BiH Josip Grubeša suglasili su se u srijedu u Zagrebu da zakupci neće temeljem dosjelosti moći postati vlasnici bosanskohercegovačkih odmarališta na hrvatskoj obali.

U razgovoru s hrvatskim ministrom o raspisanom natječaj za zakup bivših odmarališta u Republici Hrvatskoj koja su u vlasništvu pravnih osoba iz BiH, Grubeša je kazao kako Hrvatska legalno raspisuje natječaj, sukladno nedavno donesenom Zakonu, s tim da će BiH inzistirati na zaštiti prava vlasništva pravnih osoba iz BiH, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

"Mi ćemo poduzeti sve korake da se zaključi ugovor kojim će se urediti imovinsko-pravni odnosi, kako bismo riješili i ovo pitanje", dodao je ministar pravde BiH.

Hrvatski ministar državne imovine kazao je kako natječaji za zakup ne utječu niti se njima prejudicira status vlasništva.

"Ta odmarališta su neriješenog vlasničkog statusa, na kojem su pravo korištenja imale pravne osobe iz bivše republike i bivše države. Ona su već trideset godina zapuštena, uništavana i trajno opasna za svoje okružje. Natječajima za zakup se ne utječe niti prejudicira status vlasništva. Njime se stvara mogućnost da se ona obnove, da im se vrijednost sačuva i poveća. I tko god u budućnosti bude njezin legitimni vlasnik, imat će imovinu, obnovljenu i znatno vrjedniju", kazao je ministar Marić.

Ministri su se usuglasili da je vlasništvo neotuđivo pravo i da budući zakupnici neće moći ostvariti nikakva vlasnička prava niti ista steći temeljem dosjelosti.

Dogovoreno je da će ugovor o zakupu sadržavati klauzulu kojom se zakupnik odriče prava na dosjelost, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close