Koga briga

Mostarci će čekati odgovor: Odgođen sastanak o otrovu i mulju  

Federalno Ministarstvo okoliša i turizma je zaduženo za izdavanje okolišne dozvole i za postrojenje pročistača i za regionalnu deponiju.
Gospodarstvo / Ulaganja | 10. 06. 2019. u 14:30 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Sastanak predstavnika Grada Mostara i federalnog Ministarstva okoliša i turizma, koji se trebao održati danas, odgođen je. Na sastanku se trebalo doći do rješenja oko odlaganja mulja iz mostarskog pročistača a u kojem su pronađene opasne tvari.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako neslužbeno doznajemo, sastanak je odgođen jer je resorna ministrica Edita Đapo morala nazočiti sjednici Vlade Federacije koja se održava u Sarajevu.

Također, doznajemo kako je sastanak zakazan za četvrtak.

Naime, federalno Ministarstvo okoliša i turizma je zaduženo za izdavanje okolišne dozvole i za postrojenje pročistača i za regionalnu deponiju.

Problem je otkriven kad je analiziran mulj iz pročistača kako bi se utvrdilo može li se koristiti u poljoprivredne svrhe. No, otkriveno je da u njemu postoje otrovne tvari među kojima je, kako se pretpostavlja, i piralen koji je jako opasan otrov.

Nakon što je nevladin sektor upozorio građane na to, iz Vodovoda i Grada su, doduše bez službenih potpisa, rekli kako je riječ o plaćenim lažima.

No, iz Federalnog zavoda za agropedologiju, koji je analizirao mulj, rečeno je za portal Bljesak.info kako, ''obzirom da PCB-eva (poliklorirani bifenili) i ostalih spojeva ima znatno iznad granične vrijednosti, indicije su to da postoji prisustvo i piralena''.

Iz Grada Mostara nije bilo službenih očitovanja osim što je savjetnica mostarskog gradonačelnika Radmila Komadina rekla kako njima u Gradu nije bilo ništa sporno jer ne poznaju skraćenice koje su bile u izvještaju.

U slučaj se uključilo i kantonalno tužiteljstvo koje će, kako je potvrđeno za Bljesak.info, ispitati sve one koji su uključeni u ovaj slučaj.

Anketa portala Bljesak.info pokazala je kako većina vjeruje u to da se u mulju nalaze i opasni otrovi poput piralena, ali je zabrinjavajuće da se službeno još nitko nije očitovao i izašao pred građane da im pojasni o čemu se točno radi.

 
Kopirati