Tko pali alarm?

Evo što sadrži mostarski mulj!

Potvrđeno je kako je već nekoliko tona ovog otpada završilo na deponiji Uborak!
Gospodarstvo / Ulaganja | 31. 05. 2019. u 12:11 R. I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U dehidriranom mulju iz Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru su: pH-vrijednost; sadržaj bakra (Cu) u mg/kg; sadržaj olova (Pb) u mg/kg; sadržaj cinka (Zn) u mg/kg; sadržaj cinka (Zn) u mg/kg; sadržaj kobalta (Co) u mg/kg; sadržaj kadmija (Cd) u mg/kg; sadržaj kroma (Cr) u mg/kg; sadržaj nikla (Ni) u mg/kg; sadržaj žive (Hg) u mg/kg; sadržaj arsena (As) u mg/kg; sadržaj PAH-ova, sadržaj TPH (lake frakcije) u mg/kg; sadržaj TPH (teške frakcije) u mg/kg; sadržaj TPH (ukupni) u mg/kg; sadržaj DDT/DDD/DDE u mg/kg; sadržaj PCB-a u mg/kg; sadržaj drini, dieldrini, eldrini u mg/kg i sadržaj HCH spojeva u mg/kg.

Stoji to u izvještaju kemijske analize mulja s mostarskog pročistača.



Objavila ih je mreža Naše društvo i navela kako je analizom potvrđen sastav predmetnog mulja.

''Odlučili smo javno objaviti jer su nove informacije pokazale da se mora hitno djelovati. Prvenstveno zbog zaštite zdravlja djelatnika koji rade u postrojenju pročistača'', navodi Mreža i dodaje kako poziva direktoricu postrojenja da pojasni svojim djelatnicima što znače skraćenice PCB, HCH, TPH, PAH i zašto su visoko iznad dozvoljenih graničnih vrijednosti.

''Isto pitanje postavljamo svima onima koji u svojim ladicama skrivaju ovaj dokument već tri mjeseca. Zašto ovaj dokument nije dostupan javnosti od prvog dana?'', navodi Naše društvo.

Podsjećamo, potvrđeno je kako je već nekoliko tona ovog otpada završilo na deponiji Uborak!

Sadržaj pH-vrijednosti u H20 je 7,59, dok je sadržaj pH u KC1-u 6,88; sadržaj bakra (Cu) je 121,40mg/kg i u referentnim je vrijednostima; sadržaj olova (Pb) je 29,21mg/kg i u referentnim je vrijednostima; sadržaj cinka (Zn) je 124,50mg/kg i u referentnim je vrijednostima; sadržaj kobalta (Co) je 3,45mg/kg i referentne je vrijednosti; sadržaj kadmija (Cd) je 0,97mg/kg referentne je vrijednosti; sadržaj kroma (Cr) je 21,61mg/kg i referentne je vrijednosti; sadržaj nikla (Ni) je 23,89mgfkg i referentne je vrijednosti; sadržaj žive (Hg) je 1,04mg/kg i referentne je vrijednosti; sadržaj arsena (As) je 1,24mg/kg i referentne je vrijednosti; sadržaj PAII-ova je 3,92mg/kg i iznad je referentne vrijednosti; sadržaj TPH(lake frakcije) je 350,84mg/kg i iznad je referentne vrijednosti; sadržaj TPH(teške frakcije) je 4061,21mg/kg i iznad je referentne vrijednosti; sadržaj ukupnog TPH je 4412,05mg/kg i iznad je referentne vrijednosti; sadržaj DDT/DDIYDDE nije detektiran; sadržaj drini, dieldrini, eldrini je 0,003mQ/kz i referentne je vrijednosti. Međutim, sadržaj PCB-a, i HCII spojevi su iznad referentne vrijednosti i iznosi (ukupno) 0,378mg/kg.

''Zamislite dragi sugrađani kakvi su to ljudi kad direktor JP Deponija traži zaštitne mjere i zabrane od nadležnih institucija!? Ako smo mi plaćenici i manipulatori, pojasnite sada kakve motive ima Deponija da zauzima ovakav stav i iznosi ove činjenice, dokumente, traži zabrane i zaštitu?! Na samom kraju želimo naglasiti da je posljednje priopćenje Grada Mostara (koje je medijima dostavljeno bez potpisa, bez pečata, datuma i navođenja makar službe koja je sročila onako zanimljiv dokument) također dostavljeno Tužiteljstvu. Naravno, ne zbog uvreda upućenih nama, nego mnogo ozbiljnijih tvrdnji, koje će vrlo brzo netko morati i dokazati. Još jedno upućujemo poziv  na HITNO djelovanje nadležnih institucija, agencija, inspekcija da zaštite zdravlje i živote građana Mostara, ali i urade sve da se onemogući bilo kakav pokušaj da se opasni otpad odloži na javnu gradsku deponiju'', navodi mreža Naše društvo.

Podsjećamo, portalu Bljesak.info direktor Vodovoda Mostar Mile Puljić rekao je kako je riječ o plaćenim lažima, a od svega se ogradio i Grad Mostar.

 
Kopirati
Drag cursor here to close