Nemamo dovoljno smeća

Jordanska firma uložila bi u elektranu na bazi otpada u BiH, ali...

Kompanija ima na raspolaganju fond od dvije milijarde dolara i rado bi uložila u izgradnju elektrane na bazi otpada, koja bi zahtijevala minimum 700 do 800 tona smeća dnevno
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 06. 2021. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jordanska kompanija Amereih Consulting International (ACI) zainteresirana za ulaganja u elektro i infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, a posebno za izgradnju elektrana na bazi otpada.

Kompanija ima na raspolaganju fond od dvije milijarde dolara i rado bi uložila u izgradnju elektrane na bazi otpada, koja bi zahtijevala minimum 700 do 800 tona smeća dnevno, što je standard za ovu kompaniju budući da ne gradi manje elektrane ovog tipa.

No, u tome i leži problem budući da toliku minimalnu količinu smeća BiH teško može osigurati s obzirom na daleko manje kapacitete u tom pogledu, piše Indikator.ba.

O mogućnosti ulaganja jordanske kompanije u BiH s njenim glavnim menadžerom Mohammadom Ebaidullahom krajem svibnja razgovarao je veleposlanik BiH u Hašemitskoj Kraljevini Jordan Mato Zeko. Osim Ebaidullaha sastanku je prisustvovao i predsjednik Uprave kompanije Rakan Awwad Trading Est Ghazi Awwad koja je poslovni partner ACI-ja.

S bh. strane je predložena izgradnja manje elektrane na otpad ili ulaganje u solarnu, hidro i elektranu na bazi biomase i otpada. Iako je praksa jordanske kompanije da gradi veće elektrane, menadžer Ebaidullah ostao je otvoren za drugačije prijedloge, kao i za ulaganje u druge energetske i infrastrukturne projekte.

Očekuju se direktni kontakti predstavnika bh. institucija s jordanskom kompanijom radi razmjene detaljnijih i konkretnih informacija o mogućnosti ulaganja u BiH. Amereih Consulting International je konzultantska firma koja ima uspostavljene veze s različitim bankama i fondovima širom svijeta. Prioritetno ulaže u projekte u oblasti energije s posebnim akcentom na zelenu energiju, reciklažu i slično.

Kompanija trenutno radi na projektu izgradnje elektrane na bazi otpada u Turskoj u vrijednosti 420 milijuna dolara, a aktivna je u Kataru, saudijskoj Arabiji, Africi, Južnoj Americi...

Kopirati
Drag cursor here to close