Narednih dana

Konačno - najavljen odvoz spornog otpada iz Italije

Gradonačmenica je najavila tužbe prema osobama i institucijama odgovornim za agoniju građana Drvara.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 12. 2020. u 13:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Načelnica općmine Drvar Dušica Runić izjavila je Srni da očekuje da će nelegalno deponirani tekstilni otpad iz Italije narednih dana biti uklonjen s područja općine Drvar nakon šest mjeseci administrativne borbe.

''Pravda je spora, ali dostižna. Nakon šest mjeseci administrativne borbe općmina Drvar postigla je da se realizira prvi zahtjev, a to je da se nelegalno deponiranih 300 tona otpada odveze iz naše općine'', istaknula je Runić.

Ona je dodala da će općina Drvar nastaviti tražiti od nadležnog tužilaštva da budu pronađene i kažnjene osobe odgovorne za štetu koju je općina Drvar pretrpjela.

''Šteta je ogromna, u doba pandemije nama je uvezen otpad iz najzaraženijih područja, otežana nam je ionako teška ekonomska situacija, građani su bili uznemireni, a ekološki čista sredina je postala zagađena'', istaknula je Runić.

Navela je da je mjesecima osobno trpjela lažne i neosnovane optužbe.

''Ustrajat ćemo u ovoj borbi do kraja dok god se ne pronađu odgovorni i dok se općini Drvar ne namiri šteta. Kantonalno ministarstvo do danas nije poništilo nezakonito izdato rješenje, sud do danas nije ispravio netočnu adresu iz registracije firme iako smo u zakonskom roku podnijeli žalbu'', rekla je Runić.

Najavila je tužbe prema osobama i institucijama odgovornim za agoniju građana Drvara.

''Drvar je prepoznatljiv po ekološkim kapacitetima, želimo da se razvijamo na osnovi prirodnih resursa, da čuvamo naše šume i vodu. To nam je jedino ostalo i za tu svetinju ćemo se uvijek istrajno boriti i tužit ćemo one koji su odgovorni za agoniju građana Drvara uzrokovanu nelegalno deponiranim otpadom iz Italije'', rekla je Runić.

Iz Federalnog urbanističko-ekološkog inspektorata Srni je potvrđeno da će otpad iz Drvara biti odvezen narednih dana.

Iz Inspektorata su dodali da je u tijeku faza potpisivanja ugovora o realizaciji projekta odvoza otpada.

Poduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara uvezlo je, početkom srpnja, u BiH ukupno 294.574 kilograma tekstilnog otpada u vrijednosti od 16.125 KM.

U Drvaru je u krugu nekadašnje firme "Grmeč" nelegalno deponirano oko 300 tona tog otpada.

Kopirati
Drag cursor here to close