Samo kod nas

Izvoznici ne žele 30 milijuna KM od ministarstva?!

Iako je javni poziv otvoren još pet dana, iz Ministarstva apeliraju na sve izvoznike koji ispunjavaju uvjete da se jave.
Gospodarstvo / Ulaganja | 05. 11. 2020. u 08:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je 20. listopada javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu financijske pomoći firmama - izvoznicima u sektoru industrije, na koji je do 2. studenog stiglo tek 20 prijava, objavilo je Oslobođenje.

Iako je javni poziv otvoren još pet dana, iz Ministarstva apeliraju na sve izvoznike koji ispunjavaju uvjete da se jave.

Oslobođenje piše kako si, uz turistički sektor i transport, izvoznici u sektoru industrije pretrpjeli ogromne štete koje je uzrokovala pandemija Covid-19.

Borba protiv koronavirusa dodatno je otežana činjenicom da je svaki entitet vodi za sebe, a unutar Federacije taj mehanizam je većim dijelom razvodnjen na deset kantona. Kako bi ublažila posljedice, Vlada FBiH je donijela Uredbu o interventnim mjerama za podršku ugroženim sektorima privrede za čiju provedbu je osigurano 90 milijuna KM, od čega je Ministarstvu energije, rudarstva i industrije raspoređeno 30 milijuna.

Resorni ministar Nermin Džindić je za Oslobođenje rekao kako smatra da će nakon isteka roka prijava na javni poziv za tri-četiri dana biti preliminarni rezultati i da će vrlo brzo nakon toga odluke za svaku industrijsku granu uputiti na Vladu da ih donese, kako bi se moglo pristupiti izradi ugovora, a potom i uplati sredstava.

''Moram istaknuti da je sa 2. studenim apliciralo 20-ak izvoznika, a mi očekujemo da ih bude znatno više. Podsjećam da se vrši raspodjela 30 milijuna maraka na izvozne firme i maksimalni grant iznos koji se može dobiti je 700 tisuća KM. Apeliram na sve izvoznike koji ispunjavaju uvjete po Uredbi i javnom pozivu da se prijave'', rekao je za Oslobođenje Džindić.

Prema njegovim riječima, u tijeku je proces prikupljanja ponuda koje se sukcesivno unose u sustav, a koje će nakon zatvaranja javnog poziva biti pregledane i spremne za ocjenjivanje.

''Prilikom obavljanja telefonskih razgovora sa potencijalnim podnosiocima aplikacija, uočen je problem vezan za dobivanje uvjerenja od Porezne uprave da privredno društvo nema neizmirenih obaveza po osnovu javnih prihoda sa 30. lipnjem i spisak zaposlenika na dan 30. rujna ove godine'', pojašnjava Džindić.

Dodaje kako je u komunikaciji sa predstavnicima Porezne uprave riješen problem, a direktor PU obavijestio je Ministarstvo da su izvršili provjeru u smislu identifikacije problema prilikom izdavanja uvjerenja i konstatirali da porezne ispostave imaju mogućnost izdavanja uvjerenja u skladu s traženim iz javnog poziva.

''Što se tiče potvrda iz Uprave za neizravno oporezivanje, Ministarstvo je obaviješteno da ne postoji mogućnost izdavanja uvjerenja u kojem će biti pregled neizmirenih obaveza po osnovu neizravnih poreza na dan 30. lipnja, nego samo na dan izdavanja uvjerenja. U skladu s tim, Ministarstvo će prihvaćati uvjerenja Uprave sa podacima na dan podnošenja zahtjeva'', rekao je Oslobođenju Džindić.

 

Kopirati
Drag cursor here to close