Idemo dalje

Dogovoren nastavak izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku

Sugovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za suradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom studenog 2020. godine
Gospodarstvo / Flash | 20. 10. 2020. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu s veleposlanikom Turske u BiH Haldunom Koç o nastavku izvoza mesa goveda iz BiH u Tursku.

Na sastanku koji je održan u Veleposlanstvu Turske, ministar Košarac je ukazao potrebu zaštite domaće proizvodnje i primarnih proizvođača, između ostalog, kroz rješavanje problema tržišnih viškova, nastalih usljed pojave i širenja pandemije COVID-19.

''S tim u vezi, zatražio sam od turske strane da BiH odobri da do kraja godine ispuni kvotu od dodatnih 600 tona mesa goveda, kako bismo u konačnici realizovali otvorenu kvotu od 3.000 tona. Time bismo u značajnoj mjeri umanjili postojeće tržišne viškove i olakšali poslovanje našim primarnim proizvođačima'', rekao je ministar Košarac.

On je dodao da će u narednom periodu održati sastanke sa veleposlanikom Kočom i nadležnim institucijama u Turskoj, kako bi se definiralo pitanje kvota za izvoz mesa u 2021. godini, pri čemu će se insistirati da se odobrena kvota poveća za minimalno 2.000 tona, čime bi otvorena kvota u narednoj godini bila 5.000 tona.

Sugovornici su razmijenili mišljenje i o komitetu za suradnju u oblasti poljoprivrede između BiH i Turske, koji će biti održan početkom studenog 2020. godine. Ministar Košarac najavio je da će sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i Federacije BiH definirati strateški pristup kada je u pitanju oblast poljoprivrede, kako bi BiH imala jedinstven stav na predstojećem bilateralnom komitetu.

Kopirati
Drag cursor here to close