Sastanak u Sarajevu

Inspekcija utvrdila nepravilnosti na Uborku: Mostar na rubu epdemiološke katastrofe

Na sastanku u Sarajevu priopćeno je da su tri inspekcije – građevinska, okolinska i vodna – utvrdile nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja.
Gospodarstvo / Ulaganja | 13. 06. 2019. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sastanku o pitanju nelegalnog odlaganja mulja na deponiju Uborak kod Mostara, održanom danas u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, dogovoreno je da Grad Mostar angažira akreditiranu kuću koja će ispitati sadržaj mulja kako bi se vidjelo sadrži li opasnu materiju piralen, prenosi BHRT.

Na sastanku u Sarajevu priopćeno je da su tri inspekcije – građevinska, okolinska i vodna – utvrdile nepravilnosti, pri čemu je utvrđeno da nisu izvršene laboratorijske analize i da se ne zna kakav je sastav mulja.

Ministrica okoliša i turizma FBIH Edita Đapo rekla je da je u budućnosti potrebno postaviti prečistač voda za staru i novu deponiju.

Ovom prilikom je istaknuto da je situacija u Mostaru na rubu epdemiološke katastrofe. Sudionici sastanka pozvali su lokalne vlasti da komunalni otpad ponovo počnu odlagati na deponiju Uborak, kao i građane da vjeruju institucijama koje će se truditi da sanitarna i epidemiološka situacija bude bolja.

Naime, Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas se sastala s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem i direktorima javnih poduzeća Komunalno d.o.o. Mostar i Deponija d.o.o. Mostar s kojima je razgovarala o aktualnoj problematici odlaganja otpada u ovom gradu.

Gradonačelnik Mostara i direktori gradskih javnih poduzeća istaknuli su kako je stara deponija glavni uzrok problema, pa je dato zaduženje Gradskoj upravi da stečajnom upravniku stare deponije naloži da hitno izvrši njenu sanaciju.

Inače, u Bosni i Hercegovini generalno nije riješeno pitanje zbrinjavanja deponijskog mulja u skladu sa europskim standardima i direktivama, pa će ministrica Đapo Vladi Federacije BiH predložiti pokretanje procedure za sistemsko rješavanje ovog pitanja za sve prečistače voda. Budući da je upravljanje otpadom u Federaciji BiH u nadležnosti kantona, zatraženo je urgentno uključivanje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, odnosno resornog ministarstva u rješavanje ovog problema.

Na sastanku su prisustvovali i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i rukovodilac urbanističko-ekološkog sektora Ejub Salkić.

Podsjećamo, mještani naselja Sjever Mostar u ponedjeljak su prosvjedovali zbog zbog ovog problema i blokirali dalje odlaganje komunalnog otpada. Tada su od nadležnih zatražili da zaustave nelegalnog odlaganje, ugrade pročistače, pristupe postepenom zatvaranju postrojenja deponije i saniraju ekološke posljedice u okolini Uborka.

Kopirati
Drag cursor here to close