HE Bočac

Analiza pokazala: Promjene u Vrbasu uzrokovane povećanim brojem algi

Za potrebe uzorkovanja i analiza, ''Vode'' su angažirale laboratorij ''Institut za vode'' d.o.o. Bijeljina
Vijesti / Flash | 29. 05. 2019. u 18:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati analize uzoraka vode u rijeci Vrbas kod Hidrelektrane (HE) Bočac potvrdili su prvobitni nalaz da se na toj lokaciji radi o otpuštanju pigmenta (algi), te da je sadržaj rastvorenih teških metala u granicama normiranih za kvalitetu vode površinskih voda. 

''Prvi dostupni rezultati analiza uzetih uzoraka koji su nam dostavljeni od ovlaštene laboratorije 'Instituta za vode' d.o.o. Bijeljina potvrđuju preliminarne procjene da su promjene u akumulaciji Bočac uzrokovane povećanim brojem algi. Sadržaj rastvorenih teških metala je u granicama normiranih za kvalitetu vode površinskih voda'', istakli su iz ''Voda Srpske''. 

Za potrebe uzorkovanja i analiza, ''Vode'' su angažirale laboratorij ''Institut za vode'' d.o.o. Bijeljina koji je ovlašten od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede RS-a u skladu sa odgovarajućim propisom i akreditiran u skladu sa BAS EN ISO/IEC 17025. 

Uzorci vode su, kako je priopćeno iz resornog ministarstva, uzeti na mjestu uočenih promjena u samoj akumulaciji Bočac, ali i na vodotocima koji se ulijevaju u akumulaciju Ugar i Crna rijeka. 

Javno poduzeće ''Vode Srpske'' je još 25. svibnja, dan nakon što je uočena promjena, obavijestili javnost da se radi o poznatom fenomenu koji se javlja sezonski, svake godine, kao posljedica bioloških procesa, što su nedvosmisleno pokazali i rezultati analize, koja je obavljena u ''Institutu za vode''. 

Ističu da su predstavnici ove javne ustanove, zajedno sa timom laboratorije ''Instituta za vode'' jučer na ovoj lokaciji mjerili sljedeće parametre: temperaturu vode, rastvoreni kisik, postotak zasićenja vode kisikom, elektroprovodljivost, koncentraciju vodnikovih iona i prozirnosti vode (mjerena seki-diskom). Radi utvrđivanja pojave temperaturne stratifikacije u akumulaciji, mjerenje temperature i elektroprovodljivosti je vršeno po vertikali vodenog stuba. 

Na profilu u akumulaciji Bočac uzeti su uzorci za opće kemijske i fizičko-kemijske parametre, biološke elemente kvaliteta (fitoplankton, hlorofil, fitobentos i makroinvertabrate).

Kopirati
Drag cursor here to close