Vlada Federacije BiH

Dodatni milijuni za Staklenu banku, ubrzo obnova

Federacija je u prosincu 2019. godine platila usluge arhitektonskog te geodetskog snimanja postojećeg stanja Staklene banke
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 02. 2020. u 13:43 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nove milijune maraka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine planira tijekom ove godine izdvojiti za smještaj entitetskih institucija u objekt Staklene banke u Mostaru.

Federalna Vlada je potvrdila za Bljesak.info kako će Proračunom FBiH za 2020. godinu za rekontrukciju-sanaciju zgrade Vlade FBiH Sarajevu i objekta poslovne zgrade Staklene banke u Mostaru, dati ukupno 12 milijuna maraka.

Ipak, kako je objavljeno u 'proračunu za građane' na stranicama Vlade FBiH među glavnim značajkama što žele Proračunom postići u 2020. godini stoji drugačiji iznos.

''Vlada FBiH nastavlja rješavati pitanje trajnog smještaja institucija, u svrhu smanjenja troškova zakupa prostora za što je planirano je ukupno 15,0 milijuna KM na ime troškova rekonstrukcije i investicijskog održavanja za potrebe trajnog smještaja Vlade FBiH u Sarajevu i Mostaru'', navode u takvom proračunu.

Kupovinom prostora za smještaj organa i tijela Vlade Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru, navode, ukazala se potreba za planiranjem sredstava kako bi se ovi objekti u potpunosti priveli namjeni i kako bi se osigurala njihova funkcionalnost.

Kako je ranije potvrđeno medijima, uskoro se planira provođenje natječaja za izradu projektne dokumentacije, a potom i izbora izvođača radova.

''Glavno tajništvo Vlade FBiH zaduženo je da pokrene aktivnosti neophodne za rekonstrukciju/sanaciju/adaptaciju zgrade Vlade FBiH u Sarajevu i objekta poslovne zgrade 'Staklena banka' u Mostaru uključujući i provedbu postupaka javnih nabavki'', potvrđeno je za Bljesak.info iz Službe za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH.

Vlada je, dodaju iz Službe, prošlogodišnjom preraspodjelom proračuna za Staklenu banku i objekt u Sarajevu izdvojila 13.004.038 KM.

Federacija je u prosincu 2019. godine platila usluge arhitektonskog te geodetskog snimanja postojećeg stanja Staklene banke, dok je Služba za zajedničke poslove provela nabavku usluge ispititivanja konstrukcija i izrade elaborata o stanju konstrukcija objekta sa analizom svih rezultata dobijenih istražnim radovima i mjerenjima, kao i prijedlog mjera sanacije.

Podsjećamo, Vlada FBiH 'Staklenu', koja svojim izgledom neke podsjeća na Titanic, je kupila od Gospodarske banke d.d. Mostar u likvidaciji za skoro šest milijuna maraka, a prema ranijim pretpostavkama preseljenjem institucija i ministarstva koje su sada raštrkane po Mostaru pod jedan krov, uštedjelo bi oko 750.000 KM godišnje. Također, federalna Vlada u Mostaru, između ostalog, u svom vlasništvu ima objekt u ulici Ante Starčevića u kojem se ponekad održavaju sjednice.

Zgrada Staklene banke nikada u potpunosti nije bila u funkciji te godinama biva kao odlagalište otpada i (opasna) destinacija za posjetu turista, a sada je sve izglednije da će, u novom sjaju, isploviti taj oronuli mostarski Titanic.

Kopirati
Drag cursor here to close