Po naški

Blamaža s najvećom investicijom: Blok 7 čekat će novu vlast

Energetska zajednica ranije je pozvala Federalni parlament da ne odobrava jamstvo za kredit.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 10. 2018. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 20 godina čeka se da bude realizirana najveća poslijeratna investicija - Blok 7 Termoelektrane Tuzla. Treći, ujedno i posljednji rok koji je dala Agencija za osiguranje kredita u Kini - istječe danas.

Kako je objavila Federalna televizija, konačnu suglasnost za projekt gradnje trebao je dati Federalni parlament. Međutim, kako sjednica nema, izvjesno je da će i ovaj rok biti probijen, a cijeli postupak pregovora s kineskim kreditorima vraćen na početak.

Projekat gradnje Bloka 7, vrijednog milijardu i pol maraka, prema svemu sudeći, čekat će novu vlast. Nakon što je Vlada FBiH dala suglasnost, na potezu je bio Federalni parlament da potvrdi kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Narodne Republike Kine od 614 milijuna eura. Međutim, Parlament ne zasjeda. To može značiti da se priča vraća na početak, navodi FTV.

Energetska zajednica ranije je pozvala Federalni parlament da ne odobrava jamstvo za kredit. Pisano upozorenje, osim parlamentaraca, dobilo je i Vijeće za državnu pomoć BiH u kojem Energetska zajednica upozorava da izdavanje garancije za izgradnju Bloka 7 nije u skladu sa Zakonom o sustavu državne pomoći.

''Jedan element je to da je jamstvo dano za 80% cijelog projekta, a ne za 80% kredita. Drugi element koji nije uredu je taj da bi mogla Elektroprivreda BiH razdvojiti reguliranje djelatnosti od komercijalnih djelatnosti unutar sebe - to još nije napravljeno'', kaže Janez Kopač, generalni direktor Energetske zajednice.


Iz Vijeća za državnu pomoć poručuju da je odluka donesena u skladu s pozitivnim propisima u BiH iz oblasti državne pomoći: ''Kršenje Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice može se utvrditi samo u postupku pred Energetskom zajednicom u skladu s pravilima za rješavanje sporova o Energetskoj zajednici''.

Iz Energetske zajednice upozoravaju da BiH kao članica mora poštovati pravila o državnoj pomoći. U suprotnom, otvorena je opcija pokretanja prekršajnog postupka.

Državni resorni ministar Mirko Šarović smatra da je riječ o pojedinačnim stavovima.

''Energetska zajednica ne može svoj stav iznositi kroz izjavu generalnog direktora Energetske zajednice gospodina Janeza Kopača. To je njegov osobni stav. Ako želi da se umiješa u ovaj proces, Energetska zajednica treba da otvori tzv. slučaj oko Bloka 7 TE Tuzla i da kroz drugi proces utvrdi da davanje garancija i državna pomoć nije u skladu sa standardima i pravilima'', rekao je.

Stručnjaci smatraju da se o projektu koji je od strateškog značaja za Federaciju - mora dogovarati s Europskom komisijom.

federalna televizija navodi kako u javnosti kruže glasine da kineski investitori i nisu poželjni na evropskom tlu, te bi se to moglo prelomiti u slučaju Bloka 7. Ukoliko dođe do scenarija da Energetska zajednica povede postupak protiv BiH, konačnu odluku donosi Ministarska konferencija Energetske zajednice, a to bi trajalo najmanje dvije godine.

Kopirati
Drag cursor here to close