Termoelektrana

Otklonjene sve prepreke, Kinezi će graditi Blok 7

Gospodarstvo / Flash | 19. 07. 2016. u 20:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna kineska 'Exim banka' poslala je jučer 'Elektroprivredi BiH' Pismo namjere u kojem je obavještava da pristaje na ponudu bh. delegacije kada su u pitanju vrijeme i rok otplate kredita za gradnju Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, otkriva 'Avaz'. Time su službeno otklonjene sve prepreke za početak gradnje ove termoelektrane, koja predstavlja najveću poslijeratnu investiciju u BiH i čija je vrijednost 1,4 milijarde KM.

Grace razdoblje

Ovu informaciju potvrdio je jučer i Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije, a sa svime je, piše Dnevni avaz, upoznat i Nermin Džindić, ministar energije u Vladi Federacije. 

Brojke

1,4 milijarde KM vrijednost investicije
20 godina rok otplate kredita
450 megavata snaga Bloka 7
18 mjeseci trajat će pripremni radovi

Pismo namjere u kojem Kinezi pristaju na ponudu, ali i uvjete EPBiH, epilog je uspješnih pregovora koje je predvodio Salkić prije pet dana u Pekingu.

Na taj način, Kinezi su i službeno pristali da rok otplate kredita bude duži od deset godina uz pet godina grace perioda, što je bio uvjet bh. delegacije. Izvođač radova je 'China Gezhouba Group.

''Kinezi su, ustvari, pristali na našu ponudu od pet plus 15 godina, dok su oni ranije tražili da to bude pet plus deset godina, što bi značilo vrijeme vraćanja kredita. Pristali su na sve naše uslove. Ovo je velika stvar za Federaciju'', kaže Salkić.

Uputiti aplikaciju

Naredni korak je da EPBiH aplicira za kreditni aranžman prema Kinezima, kako bi već u studenom ove godine on bio i potpisan i odobren.

''Ostalo je još da riješimo pojedine stavke ugovora kako bi on bio potvrđen u institucijama BiH i Kine. Ali, to su samo formalnosti. Rok otplate bio je ključan. Mi očekujemo da kreditni aranžman bude potpisan na samitu 16+1 koji će biti održan u Latviji početkom studenog. Tako je već i dogovoreno'', rekao nam je Salkić.

Tender za pripremne radove

Prema Salkićevim riječima, ovakvi kreditni uvjeti omogućavaju EPBiH da do kraja godine raspiše tender za pripremne radove.

''Ovi uvjeti omogućavaju nam da možemo vraćati kredit iz prihoda EPBiH, tako da bi konačno gradnja krenula početkom 2017.'', kaže Salkić.

Kopirati
Drag cursor here to close