Uspješna rekonstrukcija?

Šminkanje Rondoa: Već propada obnovljeno

Sve je trebalo biti gotovo u lipnju, pa u kolovozu, pa se prestalo govoriti o tome.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 01. 2018. u 10:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još nije ni završila obnova partera ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače i pločnika na dijelu Rondoa u Mostaru, koja traje već mjesecima, a sve već izgleda prilično pohabano.

Ploče na mjestu na kojem završavaju limeni ljubimci onih koji misle da se popločalo samo za njihove skupe četverokotače, već su propale, šahtovi su iskrivljeni, a fontana na spomeniku hrvatskim braniteljima liči na nešto davno zatvoreno a ne nedavno otvoreno i pompozni najavljivano.

Dizale su se stranačke bune zbog ulja na pločama, ali se šuti na laganu devastaciju koja je na djelu kao i na neobjašnjivo dugo izvođenje radova.

Foto: Bljesak.info / Fontana ispred HKD Kosača

Sve je trebalo biti gotovo u lipnju, pa u kolovozu, pa se prestalo govoriti o tome. Kad smo zatražili objašnjenje od odgovornih, prvo nam je rečeno kako je ''problem nastao nakon što se na prvotne planirane radove moralo raditi dodatne zahvate koji nisu predviđeni u planu a tijekom izvođenja radova pokazala se potreba za njihovim izvođenjem''.

Potom nam je poručeno kako se ''zbog dimenzija granitnih ploča moralo čekati na novu sirovinu ali i da je izvođač radova odustao od prvobitnog tempa zbog nedostatka novca''.

Rečeno nam je i kako su se iznašla dodatna sredstva za dovršetak radova pa bi mostarski Rondo, nakon 15 godina od postavljanja novog spomenika pred Kosačom, tek ''pred jesen trebao zasjati u punom sjaju''.

Prošla je jesen došla je zima. Od vojske radnika koja je radila pred Kosačom, oko spomenika i na pločnicima, danas je ostalo tek nekoliko radnika na povremenim radovima.

Zatražili smo i mišljenje stručnjaka o stanju u kojemu se nalazi kamen na fontani. Stručnjak nam je rekao kako je spomenik napravljen najkvalitetnijim kamenom, međutim da i takav kamen treba održavati. Svaki put kad se fontana isprazni kamen je potrebno očistiti običnom vodom uz pomoć visokotlačnog perača (wap). Jednom ili dva puta godišnje. Za dodatni sjaj i zaštitu postoje posebni premazi, koji se mogu staviti kako bi se kamen dodatno zaštitio.

Kopirati
Drag cursor here to close