Donacija

45 milijuna KM za modernizaciju Oružanih snaga BiH

Implementacijski protokol utvrđuje i načela za provođenje dijela financijske pomoći u iznosu od 3,5 milijuna turskih lira.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 03. 2021. u 13:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane BiH Sifet Podžić potpisao je Sporazum o vojno-financijskoj suradnji između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske i Implementacijski protokol o financijskoj pomoći.

Njime se osigurava 200 milijuna turskih lira (45 milijuna KM) za Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

Foto: PR / Sastanak u Ankari

U ime Vlade Republike Turske navedene dokumente potpisao je turski ministar obrane Hulusi Akar, a njihova implementacija trajat će sljedećih pet godina.

Implementacijski protokol utvrđuje i načela za provođenje dijela financijske pomoći u iznosu od 3,5 milijuna turskih lira, koju Vlada Republike Turske donira obrambenom resoru BiH i to za potrebe obuke i tečajeva a za pripadnike MO i OS BiH u Republici Turskoj.

Ovim je osiguran nastavak procesa modernizacije OS BiH, a samim tim i dobra osnova za jačanje kapaciteta i sposobnosti pripadnika OS BiH za izvršenje zakonom definiranih zadataka i dostizanje većeg nivoa interoperabilnosti s  NATO snagama.

Foto: PR / Sastanak u Ankari

Delegacija Ministarstva obrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine predvođena ministrom obrane BiH Sifetom Podžićem boravi u službenoj posjeti Republici Turskoj od 2. do 6. ožujka 2021. godine.

Prije potpisivanja navedenih dokumenata ministri su tijekom službenog susreta razgovarali o aktualnim događanjima i bilateralnoj obrambenoj suradnji.

Ministar Podžić se zahvalio ministru Akaru na pomoći i podršci koju Republika Turska pruža MO i OS BiH, posebno u pogledu dugogodišnje financijske pomoći, omogućavanjem školovanja naših kadrova u vojno-obrazovnim ustanovama Republike Turske, na doprinosu u očuvanju mira i stabilnosti u BiH, pomoći u procesu europskih i euroatlantskih integracija, kao i doprinosu regionalnoj stabilnosti i sigurnosti.

Foto: PR / Sastanak u Ankari

Također, ministar Podžić je kolegu Akara upoznao sa trenutnim statusom dokumenta "Program reformi BiH" i stupnjem realizacije zadataka iz obrambenog resora.

Naglasio je značaj implementacije dokumenta "Pregled obrane" i "Plan modernizacije OS BiH" kao sastavni dio ovog dokumenta, čijoj će bržoj implementaciji značajno doprinijeti i realizacija danas potpisanih dokumenata o vojno-financijskoj pomoći.

Izaslanstvo MO i OS BiH svoje aktivnosti nastavlja u popodnevnim satima kada će, u skladu s planom, posjetiti Vojnu akademiju kopnenih snaga Republike Turske u Ankari, gdje će se susresti sa kadetima iz Bosne i Hercegovine, ali i sa službenicima ove vojno-obrazovne ustanove.

U delegaciji MO i OS BiH se nalaze i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH generalmajor Gojko Knežević, pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra obrane Kemal Korjenić i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Turskoj brigadir Željko Drljača.

Kopirati
Drag cursor here to close